Wat is het verhaal achter Risotto?

Amy Aksoy
2025-07-25 12:57:51
Count answers
: 0
De oorsprong van risotto ligt in een plaatsje in Noord-Italië, genaamd Lombardije.
Al in de 14e eeuw voor Christus zou de rijst door de Arabieren naar Italië zijn gebracht, toen zij ontdekten dat de Italiaanse Povlakte perfecte omstandigheden kon bieden voor de rijstteelt.
Vanwege de warme natte ondergrond en het klimaat is dit gebied ideaal voor het verbouwen van risottorijst.
Tot op de dag van vandaag is de Povlakte met haar oneindige rijstvelden het belangrijkste gebied voor de rijstproductie van Europa.

Noortje Lathrope
2025-07-25 12:54:30
Count answers
: 4
Het verhaal gaat dat de Arabieren de rijst introduceerde in Italië. Zij ontdekten namelijk dat op de Povlakte de ideale omstandigheden voor rijstteelt aanwezig waren. Op warme plekken in het water groeit risst namelijk het beste. Ten noorden van de rivier Po zijn deze plekken zeker aanwezig. Op dit moment is het nog steeds het kloppende hart van de Italiaanse rijstproductie.

Laurens van Hugenpoth tot den Berenclauw
2025-07-25 09:14:23
Count answers
: 3
Er staat niets over het verhaal van Risotto in de tekst. Het artikel gaat over de oorsprong van de Parmezaanse kaas en er staat ook een recept in voor Risotto met Parmaham en Parmezaanse kaas. Het antwoord is dus: None

Jelle van de Berg
2025-07-25 09:06:15
Count answers
: 0
Rijst komt van oorsprong uit Azië, het is een veeleisend gewas.
Het heeft een tijd geduurd voordat het gewas richting Europa kwam en in Spanje gebeurde dit als eerste rond het jaar 1000 n.Chr.
In Milaan werd rijst als specerij uit Azië gezien en aangevoerd door de Grieken, echter in Lombardije en Piëmonte bleek de bodem ideaal voor dit bijzondere gewas.
Fabel of niet maar ik vind het een aannemelijk verhaal dus deel ik dit even, Valerio (wie anders) was een schildersleerling en gebruikte saffraan om zijn schilderijen kleur te geven, dat was in die tijd heel normaal (1574).
Zijn baas zei dat hij het zoveel gebruikte dat hij het wellicht zelfs in zijn risotto zou doen en wat deed deze jongeman, hij maakte risotto met saffraan voor de bruiloft van zijn meester, een gerecht was geboren!

Elisabeth Maas
2025-07-25 08:49:59
Count answers
: 5
Valerius was in 1574 in Milaan om te werken aan de gigantische glas-in-lood-ramen van de kathedraal op het Domplein. Als hij het glas een gele kleur wilde geven, deed hij dat met saffraan. Het was in die tijd een populaire kleurstof bij schilders.
Maar toen Valerius op een dag risotto maakte op het huwelijksfeest van een vriend, kreeg hij een gekke ingeving. Wat als hij saffraan nu eens niet zou gebruiken om glas-in-lood te kleuren, maar om de rijst een feestelijk geel tintje te geven?
Zo gezegd, zo gedaan. Zijn risotto alla Milanese zag er niet alleen feestelijk uit, de gasten waren ook te spreken over de smaak. Zijn bijzondere gerecht werd een wereldwijd succes, tot op de dag vandaag.
Maar dan de hamvraag: is dit echt gebeurd? Nee, het verhaal is waarschijnlijk verzonnen, Valerius heeft helemaal niet bestaan, maar het volksverhaal over deze fictieve figuur is zo aanstekelijk dat het bijna onuitroeibaar is.
Lees ook
- Is risotto Spaans of Italiaans?
- Wat is er zo bijzonder aan risotto?
- Waarom is risotto zo moeilijk om te maken?
- Wie heeft risotto vermoord?
- Waar staat risotto voor?
- Is risotto gezond of ongezond?
- Welk land maakt de beste risotto?
- Wat is de etiquette voor het eten van risotto?
- Welke rijst mag je niet gebruiken voor risotto?