:

Welk vlees is het malst om te gebruiken voor een stoofpot?

Loïs van Doorn
Loïs van Doorn
2025-08-07 06:27:15
Count answers : 34
0
Het beste (en goedkoopste) runderstoofvlees komt van de voorste schouder, ook wel de chuck genoemd. De achterste spier (ook wel de ronde genoemd) zou zeker een geweldige stoofpot zijn, maar we houden van chuck omdat het meer bindweefsel heeft. Omdat de chuck meer gelatine afgeeft tijdens het koken, smaakt het vochtiger dan de ronde, waardoor het onze favoriete, meest economische snit voor stoofvlees is. Als je een chuck-braadstuk niet kunt vinden, kan het ook worden bestempeld als een chuck-eye-braadstuk of een chuck-schouder. Als je op zoek bent naar opties met been om extra smaak aan je bouillon toe te voegen, zoek dan naar korte ribben met been of ossenstaart.
Anne de Hoog
Anne de Hoog
2025-08-07 06:14:28
Count answers : 26
0
Goed nieuws: bijna ieder stuk rundvlees kun je stoven en het wordt uiteindelijk lekker. Al is het een beetje zonde van een stuk ossenhaas of entrecote… Riblappen, sukadelappen, runderlappen, braadlappen, klapstuk, het kan allemaal. Meer bindweefsel kost meer tijd maar is ook lekkerder en meer vet geeft ook meer smaak. De kwaliteit van je vlees zal ook terug te proeven zijn in je gerecht: bezuinig dus niet op je vlees!

Lees ook

Waar zijn de stoofschotels begonnen?

Boeuf Bourguignon is een klassiek Frans gerecht dat afkomstig is uit de regio Bourgondië in Frankrij Lees meer

Wat is de geschiedenis van stoofpot?

Over het ontstaan van het gerecht bestaan verschillende theorieën. Ze hebben meestal te maken met de Lees meer

Vigo Spreeuw
Vigo Spreeuw
2025-08-01 17:10:43
Count answers : 32
0
Voor stoofvlees gebruik je het liefst vlees dat veel heeft bewogen. Dat wil zeggen: vlees van delen van de koe die in beweging zijn geweest. Dit vlees heeft veel spierweefsel en dat maakt het mals en zacht. Gebruik dus dit vlees voor stoofvlees: Runderriblappen: uit de hals van de koe Runderlappen: uit de borst van de koe Braadlappen: uit de schouder en achterpoot van de koe Sukadelappen: uit de schouder van de koe Je kunt ook ander mals vlees van runderen gebruiken, zoals biefstuk. Maar laten we eerlijk zijn: dat is wel een beetje zonde van het prijzige en kwalitatieve vlees. Tip: je kunt ook stoofpotten maken van ander vlees. Ook hier geldt: gebruik vettig vlees van delen die in beweging zijn geweest.
Pleun de Boer
Pleun de Boer
2025-07-24 00:07:27
Count answers : 24
0
Onze eerste aanrader is het klapstuk, ook wel runderborst. Een stuk vlees afkomstig van de ribben van een koe. Het is een gelaagd stuk vlees met een grove structuur en mooie vetmarmering. Het is een relatief hard stuk vlees maar door zijn vetmarmering perfect geschikt voor stoven. Een tweede stuk vlees dat zeer geschikt is voor stoofvlees is het sukadestuk in de schouder. Dit komt doordat het sukadestuk een zeen bevat die het vlees bijeenhoudt. Tijdens het stoven wordt deze zeen zacht en gaar waardoor het vlees heerlijk mals wordt. Een derde aanrader voor stoofvlees is de runderriblap. Als je een goede runderriblap hebt, is deze gemarmerd met vet. Net als bij het klapstuk smelt dit vet tijdens het stoven weg waardoor het vlees bijzonder mals wordt.

Lees ook

Wat is de betekenis van groentestoofpot?

Stoofpot is een gerecht van gestoofd vlees of gestoofde vis en groenten. Mijn moeder had een heerli Lees meer

Wat is het lekkerste vlees voor stoofpot?

Onze eerste aanrader is het klapstuk, ook wel runderborst. Een stuk vlees afkomstig van de ribben v Lees meer

Kyan Boudewijns
Kyan Boudewijns
2025-07-23 20:55:58
Count answers : 25
0
Van al het runderstoofvlees is de riblap het meest mals. Voor stoofvlees kun je verschillende soorten rundvlees gebruiken. Kies je runderriblap, sukadelap of schenkel? Wie van ‘draadjesvlees’ houdt, kan niet om de riblap heen. Maar, ook een sukadelap is fijn voor stoofvlees. Dit wordt wordt normaliter veel gebruikt in de soep, maar is ook goed voor smakelijke stoofschotels! Het bot en merg geeft namelijk een hele sterke smaak af. Het is vooral belangrijk dat het vlees veel bindweefsel en een beetje vet bevat. Als je dat langzaam en zacht gaart, dan krijg je de smaak van oma’s stoofvlees.