Bijna alle levensmiddelen kunnen worden gefermenteerd, maar vooral voor beginners is het het verstandigst om groenten te fermenteren.
De slagingskans om een goed en ook een lang houdbaar product te krijgen, is bij groenten het hoogst.
Je kunt vrijwel alle groenten fermenteren, maar de populairste soorten zijn kool, wortels, augurken, pompoen en uien.
Hoe verser je groente is, hoe beter het resultaat.
Wacht dus niet te lang na het oogsten met het fermenteren.
De grootte van de groenten stukken bepaalt de duur van het fermentatieproces.
Zuurkool fermenteren duurt gemiddeld 2 tot 6 weken, afhankelijk van de temperatuur in je huis.
Hoe lager de temperatuur, hoe langer het fermentatieproces duurt.
Zorg ervoor dat de zuurkool in een koele ruimte staat (tussen de 15 en 20 graden Celsius), zodat de fermentatie langzaam en gelijkmatig plaatsvindt.
Na ongeveer 7 dagen mag je proeven of de groenten al fris en zuur zijn en voor een intensere smaak kun je ze nog enkele dagen langer laten fermenteren.