:

Waarom is eten op festivals zo duur?

Quinty Badal
Quinty Badal
2025-07-11 08:58:08
Count answers : 22
0
De coronapandemie Wij mochten amper nog naar buiten om samen te zijn met de mensen om je heen. Het aanbod festivals stijgt Alles wordt duurder De loonkosten van het personeel stijgen, de gage van de artiesten stijgt en de inkoop van de drankjes worden duurder. Om alle kosten wel te können dekken, wordt de ticketprijs ook duurder. De festivals willen natuurlijk ook niet de hoofdprijs vragen en gaan daarom op zoek naar oplossingen.
Michael Strijker
Michael Strijker
2025-07-10 00:26:08
Count answers : 24
0
Dat komt door een optelsom van kosten. Festivalorganisaties betalen flinke bedragen voor terreinhuur, beveiliging, EHBO, artiesten, geluid, verlichting én tijdelijke infrastructuur zoals waterpunten of stroomvoorziening. Horecapartijen die op zo'n festival willen staan, betalen op hun beurt vaak een flinke fee om er überhaupt te mogen verkopen. Die kosten rekenen ze door aan de klant, en dat voel je in je portemonnee. Volgens de Monitor Festivals & Concerten van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) zijn de kosten voor festivals de afgelopen jaren flink gestegen, mede door inflatie en strengere eisen rondom veiligheid en duurzaamheid.

Lees ook

Hoe kan ik met mijn foodtruck op een festival staan?

Voor een open evenement (bijvoorbeeld een braderie) gelden andere regels dan voor een gesloten evene Lees meer

Wat verdient een foodtruck op een festival?

Als je je richt op de festivals moet je in gedachten houden dat de organisaties ervan vaak stageld v Lees meer

Noor Erdoğan
Noor Erdoğan
2025-06-29 22:04:34
Count answers : 24
0
Prijsstijgingen worden eigenlijk twee keer doorberekend aan de festivalbezoeker.
Helena Meyer
Helena Meyer
2025-06-19 19:25:31
Count answers : 25
0
Ook consumptieprijzen liggen hoog; een biertje kost vaak bijna vier euro en eten is eveneens duur. Hoewel organisatoren deels korting bieden via jeugdkaarten en groepstickets, voelen bezoekers zich vaak geconfronteerd met torenhoge prijzen voor eten en drinken. Problemen zoals het ontbreken van gratis drinkwater en het verplichte gebruik van dure muntsystemen zorgen voor ergernis, hoewel MOJO aangeeft dat op hun festivals wel gratis waterpunten beschikbaar zijn en cashless betalen wordt ingevoerd. Daarnaast zijn er striktere regels voor het meenemen en gebruiken van gasflessen en eten op campings, wat het zelfvoorzienend koken beperkt.

Lees ook

Hoeveel kost het om met een foodtruck op een festival te staan?

De minimumprijs voor het huren van een foodtruck incl. catering begint rond de € 500,- exclusief btw Lees meer

Waar mag ik met mijn foodtruck staan?

Als je jouw foodtruck op een openbare plek wilt zetten, heb je een standplaatsvergunning nodig. Dez Lees meer

Felix Mahieu
Felix Mahieu
2025-06-19 17:34:36
Count answers : 28
0
De basiskosten voor de catering zijn al hoog. Elke stap in het proces is meer gaan kosten. Het is duurder om te huren en op te bouwen, ingrediënten in te kopen, personeel te betalen, enzovoort. De prijs is afhankelijk van het product dat wordt verkocht. Kost het veel tijd om klaar te maken, of is het een luxeproduct? Hoe groot is de portie? Kunnen het product of de ingrediënten worden bewaard of moet alles aan het eind van de dag worden weggegooid? Volgens Koninklijk Horeca Nederland speelt ook mee dat er op- en afgebouwd moet worden. Het wordt eenmalig opgebouwd voor een paar dagen en in die dagen moet de investering terugverdiend worden. Bij een gewoon restaurant worden die kosten gespreid. De organisatie van het festival ziet de kosten stijgen, dus gaat de huur voor de cateraars en foodtrucks omhoog. Die cateraars moeten dat doorberekenen en zien tegelijkertijd ook hun eigen kosten stijgen. Door de stijgingen van prijzen in verschillende stappen van het proces, betaal jij als festivalganger dus de dubbele rekening.
Liam Bekbergen
Liam Bekbergen
2025-06-10 03:03:54
Count answers : 27
0
Het komt neer op drie dingen: de basiskosten (opbouw, personeel), de kostprijs van het eten en of de cateraar de spullen na afloop nog kan gebruiken. Tel daar de kosten van ingehuurde cateraars en foodtrucks bij op en je hebt een perfecte storm van stijgende prijzen. Festivalorganisaties zien hun kosten stijgen en berekenen dit door aan de cateraars, die vervolgens weer hun prijzen omhooggooien. Voor je het weet, betaal jij de dubbele rekening. En laten we de hele horecasector niet vergeten. De prijzen schieten omhoog door hogere salarissen, huur en energieprijzen. Inflatie helpt ook niet echt mee. Daarnaast komt er bij festivals de op- en afbouw bij kijken, iets wat je bij een regulier restaurant niet hebt.

Lees ook

Hoeveel geld kan je verdienen met een foodtruck?

Je kunt grof gezegd op drie manieren geld verdienen met een foodtruck: - In de zomer pak je ieder w Lees meer

Wat voor eten meenemen op festival?

Neem veel eten in blik mee. Dat blijft lang goed en hoeft niet gekoeld te worden. Denk aan tonijn in Lees meer

Loek Loukili
Loek Loukili
2025-06-10 03:03:45
Count answers : 32
0
Een woordvoerder van festival Pinkpop vertelt dat de muntjesprijs afhangt van drie factoren. Allereerst de basiskosten, oftewel vaste kosten van van opbouw tot personeelskosten. Daarnaast kijken ze hoeveel tijd, energie en geld een product kost. Verder maakt het ook uit of de cateraar de producten na een festival kan bewaren óf moet weggooien. Veel festivals hebben diverse cateraars en foodtrucks. Zij betalen huur aan de organisatie. Maar de huur stijgt, omdat de festivalkosten zelf ook stijgen. Cateraars en foodtrucks berekenen dit weer door in prijzen voor hun producten. "Het wordt op deze manier eigenlijk twee keer doorberekend naar de festivalgangers. Hoe meer schakels, hoe meer kosten", aldus Dirk Mulder die sectorspecialist food bij ING is. Een ander ding dat ook meetelt is de op- en afbouw van een festival. Dit kost namelijk ook geld, zo zegt een woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Het wordt eenmalig opgebouwd voor een paar dagen en in die dagen moet de investering terugverdiend worden.”
Maud de Leeuw
Maud de Leeuw
2025-06-09 23:42:34
Count answers : 20
0
Kosten twee keer doorberekend naar festivalganger Het AD schrijft dat de festivalorganisator de prijs van de muntjes bepaalt. Een woordvoerder van festival Pinkpop legt uit dat de muntjesprijs afhangt van drie factoren. Allereerst de basiskosten, oftewel vaste kosten van van opbouw tot personeelskosten. Ook weegt mee hoeveel tijd, energie en geld een product kost. En ook maakt het uit of de cateraar de producten na een festival kan bewaren óf moet weggooien. Op veel festivals tref je cateraars en foodtrucks. Zij betalen huur aan de festivalorganisatie. Die huur stijgt, omdat ook de festivalkosten stijgen. De cateraars berekenen de gestegen huur weer door naar hun prijs en zien daarnaast ook hun eigen kosten stijgen. „Het wordt op deze manier eigenlijk twee keer doorberekend naar de festivalgangers. Hoe meer schakels, hoe meer kosten”, aldus Dirk Mulder, sectorspecialist food bij ING. Prijzen in horeca stijgen, dus ook eten en drinken festivals André Malotaux, die cateraar is voor een hoop festivals, legt uit dat deze prijsstijgingen voor de hele horecasector gelden. Hogere personeelskosten, huur, energieprijzen en inflatie, drijven die horecaprijzen op. Dat geldt dus ook voor de horeca op festivals. Een woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) benadrukt daarnaast dat de op- en afbouw bij festivals ‘geld kost’. „Het wordt eenmalig opgebouwd voor een paar dagen en in die dagen moet de investering terugverdiend worden.” Oftewel de op- en afbouw, stijgende kosten en de tussenpartner zorgen ervoor dat een zak patat of loempia meer kost. En ja, het is toch echt de festivalbezoeker die dat geld moet neerleggen.

Lees ook

Hoeveel kost een frietje op een festival?

Vorig jaar betaalde je namelijk twee munten voor een normale portie friet, wat neerkwam op € 7,-. D Lees meer

Kun je leven van een foodtruck?

Als je gelooft in wat je doet, altijd uitmuntende gerechten en fantastische services levert en een g Lees meer