:

Waarom is eten op festivals zo duur?

Felix Mahieu
Felix Mahieu
2025-06-19 17:34:36
Count answers : 2
0
De basiskosten voor de catering zijn al hoog. Elke stap in het proces is meer gaan kosten. Het is duurder om te huren en op te bouwen, ingrediënten in te kopen, personeel te betalen, enzovoort. De prijs is afhankelijk van het product dat wordt verkocht. Kost het veel tijd om klaar te maken, of is het een luxeproduct? Hoe groot is de portie? Kunnen het product of de ingrediënten worden bewaard of moet alles aan het eind van de dag worden weggegooid? Volgens Koninklijk Horeca Nederland speelt ook mee dat er op- en afgebouwd moet worden. Het wordt eenmalig opgebouwd voor een paar dagen en in die dagen moet de investering terugverdiend worden. Bij een gewoon restaurant worden die kosten gespreid. De organisatie van het festival ziet de kosten stijgen, dus gaat de huur voor de cateraars en foodtrucks omhoog. Die cateraars moeten dat doorberekenen en zien tegelijkertijd ook hun eigen kosten stijgen. Door de stijgingen van prijzen in verschillende stappen van het proces, betaal jij als festivalganger dus de dubbele rekening.
Liam Bekbergen
Liam Bekbergen
2025-06-10 03:03:54
Count answers : 3
0
Het komt neer op drie dingen: de basiskosten (opbouw, personeel), de kostprijs van het eten en of de cateraar de spullen na afloop nog kan gebruiken. Tel daar de kosten van ingehuurde cateraars en foodtrucks bij op en je hebt een perfecte storm van stijgende prijzen. Festivalorganisaties zien hun kosten stijgen en berekenen dit door aan de cateraars, die vervolgens weer hun prijzen omhooggooien. Voor je het weet, betaal jij de dubbele rekening. En laten we de hele horecasector niet vergeten. De prijzen schieten omhoog door hogere salarissen, huur en energieprijzen. Inflatie helpt ook niet echt mee. Daarnaast komt er bij festivals de op- en afbouw bij kijken, iets wat je bij een regulier restaurant niet hebt.
Loek Loukili
Loek Loukili
2025-06-10 03:03:45
Count answers : 3
0
Een woordvoerder van festival Pinkpop vertelt dat de muntjesprijs afhangt van drie factoren. Allereerst de basiskosten, oftewel vaste kosten van van opbouw tot personeelskosten. Daarnaast kijken ze hoeveel tijd, energie en geld een product kost. Verder maakt het ook uit of de cateraar de producten na een festival kan bewaren óf moet weggooien. Veel festivals hebben diverse cateraars en foodtrucks. Zij betalen huur aan de organisatie. Maar de huur stijgt, omdat de festivalkosten zelf ook stijgen. Cateraars en foodtrucks berekenen dit weer door in prijzen voor hun producten. "Het wordt op deze manier eigenlijk twee keer doorberekend naar de festivalgangers. Hoe meer schakels, hoe meer kosten", aldus Dirk Mulder die sectorspecialist food bij ING is. Een ander ding dat ook meetelt is de op- en afbouw van een festival. Dit kost namelijk ook geld, zo zegt een woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Het wordt eenmalig opgebouwd voor een paar dagen en in die dagen moet de investering terugverdiend worden.”
Maud de Leeuw
Maud de Leeuw
2025-06-09 23:42:34
Count answers : 2
0
Kosten twee keer doorberekend naar festivalganger Het AD schrijft dat de festivalorganisator de prijs van de muntjes bepaalt. Een woordvoerder van festival Pinkpop legt uit dat de muntjesprijs afhangt van drie factoren. Allereerst de basiskosten, oftewel vaste kosten van van opbouw tot personeelskosten. Ook weegt mee hoeveel tijd, energie en geld een product kost. En ook maakt het uit of de cateraar de producten na een festival kan bewaren óf moet weggooien. Op veel festivals tref je cateraars en foodtrucks. Zij betalen huur aan de festivalorganisatie. Die huur stijgt, omdat ook de festivalkosten stijgen. De cateraars berekenen de gestegen huur weer door naar hun prijs en zien daarnaast ook hun eigen kosten stijgen. „Het wordt op deze manier eigenlijk twee keer doorberekend naar de festivalgangers. Hoe meer schakels, hoe meer kosten”, aldus Dirk Mulder, sectorspecialist food bij ING. Prijzen in horeca stijgen, dus ook eten en drinken festivals André Malotaux, die cateraar is voor een hoop festivals, legt uit dat deze prijsstijgingen voor de hele horecasector gelden. Hogere personeelskosten, huur, energieprijzen en inflatie, drijven die horecaprijzen op. Dat geldt dus ook voor de horeca op festivals. Een woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) benadrukt daarnaast dat de op- en afbouw bij festivals ‘geld kost’. „Het wordt eenmalig opgebouwd voor een paar dagen en in die dagen moet de investering terugverdiend worden.” Oftewel de op- en afbouw, stijgende kosten en de tussenpartner zorgen ervoor dat een zak patat of loempia meer kost. En ja, het is toch echt de festivalbezoeker die dat geld moet neerleggen.