Wat als je elke dag soep eet?

Jordy Gerritsen
2025-07-19 02:03:19
Count answers
: 3
Soep is een uitstekende manier om genoeg groenten binnen te krijgen.
Met een kom groentesoep neem je ongeveer een vierde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten in.
Soep is er voor de grote en kleine honger.
Je kunt het heel licht maken door alleen maar groenten te gebruiken.
Je hebt dan een kommetje gevuld met weinig calorieën, maar wel veel vitamines en vezels.
Wil je een kom soep die als volledige maaltijd dient, voeg dan koolhydraten en eiwitten toe.
Je kunt tijdens de koude maanden ook experimenteren door pastinaak, prei, spruitjes, schorseneren en witloof toe te voegen.
In de lente en zomer is er een groot aanbod van asperges, aubergines, bloemkool en courgette.
Ga los met kruiden, naast een heerlijke smaak helpen de meeste kruiden je gezondheid een handje.
Denk bijvoorbeeld aan kurkuma of basilicum.
Als je groenten te lang kookt kunnen hun vitamines verloren gaan.
Bij soep heb je dit probleem echter niet.
De vitamines die verloren gaan blijven namelijk achter in het water.
Je pureert het water inclusief vitamines samen met de groente tot een smeuïge substantie.
Tip van ons, kook de groente liever met te weinig water dan met te veel water.
Zo voorkom je dat je water inclusief de vitamines weg moet gooien.
Als je de soep toch dunner wilt, kun je later altijd nog meer vocht toevoegen.
Verschrompelde wortels onder in de koelkastlade, een half blikje kokosmelk, een verdwaalde ui, allemaal restjes die samen een voedzame soep kunnen worden.
Speur dus wat vaker je koelkast af naar voeding die bijna gaat bederven en gooi alles in de pan.
Voeg lekkere kruiden toe en voilà, je smult van een heerlijk voedzaam kommetje soep.
Mooi meegenomen, het is uitstekende manier om voedselverspilling te voorkomen en je uitgaven in de toom te houden.
Als je met een rammelende maag om zes uur uit je werk thuis komt, heb je dikwijls geen zin om nog uren te kokkerellen.
Maar waarschijnlijk wel behoefte aan een voedzame maaltijd.
Tegenwoordig vind je bij bijna iedere supermarkt gesneden soeppakketten.
Is dat even makkelijk, dan hoef jij niet met messen in de weer.
Terwijl de pan op het vuur staat kun je nog even op je laatste appjes reageren en daarna lekker onder een dekentje op de bank met een kom verse soep.
Soep kun je prima voor meerdere dagen maken.
Laat de soep dan wel zo snel mogelijk afkoelen.
Dat kun je doen door de pan in koud water te zetten.
Bewaar de soep het liefst in plastic potten, in de koelkast of vriezer.
Warm alleen de benodigde hoeveelheid op als je hem gaat eten.
Want hoe vaker je eten opwarmt, hoe groter de kans is dat zich bacteriën ontwikkelen.
Tip, haal de ingevroren soep de dag voordat je hem wilt eten uit je vriezer en zet hem in de koelkast.
Zo help je je koelkast om koud te blijven en bespaar je energie.
Denk je eraan dat je genoeg drinkt, soms kan dat lastig zijn.
Als je een kommetje soep leeglepelt, krijg je ook vocht binnen.
Scheelt weer een glas water.
Met een kom gezonde soep neem je ongeveer een achtste van de dagelijkse aanbevolen 1,5 liter water binnen.

Silke Aarts
2025-07-19 01:53:45
Count answers
: 6
Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een kom soep drinken een goed idee. Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig soep eten minder zwaarlijvig zijn. Soep levert doorgaans weinig calorieën voor een groot volume en zorgt voor een verzadigingsgevoel. Soep op basis van verse groenten of diepvriesgroenten bevat relatief weinig vet en is energie- of caloriearm. Soep bereid met 600 g groenten per liter water levert per portie van 250 ml ongeveer 150 g groenten, wat ongeveer de helft is van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente.
Een portie soep van 250 ml levert daarnaast één zesde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vocht.