:

Wat zijn duurzame gerechten?

Jennifer van Breukeleveen
Jennifer van Breukeleveen
2025-07-13 19:21:34
Count answers : 1
0
Met duurzame keuzes kun je de invloed van jouw voeding op het milieu flink verminderen. Voor het milieu maakt het veel uit of je bijvoorbeeld een biefstuk eet of bonen, en frisdrank drinkt of kraanwater. Minder vlees eten helpt mee aan de gezondheid van mens, dier en milieu. Je helpt het milieu door minder te eten en drinken van producten die niet in de Schijf van Vijf staan, denk aan snoep, snacks en frisdrank. Duurzamer groente en fruit kiezen doe je door bijvoorbeeld te kiezen voor soorten die het klimaat minder belasten. Op onze site vind je meer dan 2.000 lekkere recepten waarin producten uit de Schijf van Vijf de hoofdrol spelen. De filters vegetarisch, plantaardig of klimaatvriendelijk kunnen je helpen bij het kiezen voor duurzamere recepten. Bekijk bijvoorbeeld onze selectie klimaatvriendelijke recepten.
Maud van der Avoirt
Maud van der Avoirt
2025-07-13 18:46:24
Count answers : 3
0
Duurzaam eten is erg belangrijk als we willen dat er in de toekomst genoeg voedsel is voor kinderen die nu geboren worden. Voor 1 kilo biefstuk is 25 – 35 kilo veevoer van granen en soja nodig. Het is heel simpel; als de granen en soja naar mensen gaan in plaats van naar dieren, zou je gemakkelijk de hele wereldbevolking kunnen voeden. Dieren weer gewoon gras laten eten zou enorm schelen om voedseltekorten te voorkomen. Omdat koeien die geen krachtvoer krijgen niet zoveel ‘product’ opleveren, is dit te weinig voor de huidige (export) vraag. Het is een feit dat mensen zich pas gaan ontwikkelen, als ze zich geen zorgen meer hoeven te maken over hun dagelijks voedsel.
Jesse van Kuijc van Malsen
Jesse van Kuijc van Malsen
2025-07-13 18:04:52
Count answers : 2
0
Duurzame gerechten zijn te maken door rekening te houden met de herkomst van de ingrediënten, vleesvervangende ingrediënten te gebruiken en groenten te kiezen met een lage milieubelasting. Als je groenten koopt in het seizoen waarin ze (horen te) groeien, hou je de milieubelasting laag. Ze hoeven meestal niet gekweekt te worden in een kas of geïmporteerd worden uit landen buiten Europa. Noten zijn een goede vleesvervanger. Het is wel belangrijk dat je dan zoekt naar noten uit Europa, omdat anders de milieubelasting weer erg hoog is door de reis die de noten hebben afgelegd. Let op de herkomst van je product, een vliegreis uit een land ver weg heeft een hoge milieubelasting. Het is het beste om lokale producten te kiezen, bijvoorbeeld van de boer uit je eigen dorp/stad. Kies groenten uit het seizoen, vermeld pas op rood vlees of koop het biologisch/bij een lokale boer Let op de juiste hoeveelheden, te veel koken zorgt voor voedselverspilling Als je niet steeds nieuw kookwater gebruikt, verspil je minder water en minder energie. Eet minder (of geen) vlees.
Lina Bertho
Lina Bertho
2025-07-13 17:04:21
Count answers : 2
0
Duurzaam eten betekent vooral: meer plantaardig en minder dierlijk. De productie van plantaardig voedsel zoals groenten, peulvruchten en granen heeft veel minder impact op het milieu dan vlees en zuivel. Door vaker plantaardig te kiezen, verlaag je je CO₂-uitstoot, bespaar je water en draag je bij aan minder ontbossing en dierenleed, zonder dat je hoeft in te leveren op smaak of voedingswaarde. Voorbeelden van duurzame gerechten zijn plantaardige enchilada’s met gemengde bonen, pompoencurry met prei en kikkererwten, taco’s met geroosterde bloemkool en tahinisaus, vegetarische Surinaamse bami met spitskool en vegan eiersalade van tofu. Deze gerechten zijn snel klaar, makkelijk te maken en vaak ook nog eens budgetvriendelijk. Met deze 15 makkelijke recepten zet je zonder gedoe iets voedzaams én milieuvriendelijks op tafel. Ze laten zien dat duurzaam eten echt niet ingewikkeld of saai hoeft te zijn, integendeel. Begin klein, experimenteer met smaken en ontdek hoeveel lekkere plantaardige opties er zijn. Dat is goed voor je lijf en goed voor de aarde!
Faye Gnodde
Faye Gnodde
2025-07-13 16:57:55
Count answers : 1
0
Duurzaam eten is een manier van voedselconsumptie die rekening houdt met het milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel. Het gaat om het kiezen van voedingsmiddelen die geproduceerd zijn op een manier die het milieu zo min mogelijk belast, en die bijdragen aan een gezonde en evenwichtige voeding. Een van de meest effectieve manieren is het verminderen van de consumptie van dierlijke producten. Door minder dierlijke producten te consumeren en meer plantaardige producten te eten, zoals groenten, fruit en peulvruchten, kun je bijdragen aan een duurzamere voedselproductie. De makkelijkste manier om duurzaam te eten is door te beginnen met kleine veranderingen. Begin bijvoorbeeld met het toepassen van één van de bovenstaande tips, bijvoorbeeld het ontdekken van vegetarische/veganistische recepten. Probeer voedselverspilling te verminderen. Koop alleen wat je nodig hebt en gebruik restjes. Voedselverspilling speelt een grote rol in duurzaam eten. Wanneer we voedsel verspillen, verspillen we niet alleen het voedsel zelf, maar ook de middelen die zijn gebruikt om het te produceren. Door voedselverspilling te verminderen, dragen we bij aan een duurzamere voedselproductie.
Isabelle Verhoeven
Isabelle Verhoeven
2025-07-13 16:44:06
Count answers : 2
0
Duurzamer eten met vega(n) producten? Wil je vaker voor groente kiezen, als basis van je maaltijd? Dan eet je gelijk ook een stuk duurzamer. Met ons uitgebreide vega(n) assortiment wordt ook nog eens makkelijk kiezen. Kies producten die bij jou passen
Lenn Mulder
Lenn Mulder
2025-07-13 15:31:34
Count answers : 2
0
Of het nu ontbijt, lunch, diner of een snack is, bij ons kun je altijd terecht voor een duurzaam maal. We zullen iedere maand een aantal heerlijke recepten voor jullie op een rijtje zetten. Naast recepten geven we ook nog andere tips om jouw impact op het milieu te minimaliseren. Zie onze pagina voor tips & tricks in de keuken: Duurzaam in de keuken – tips & tricks