:

Is het raar als je geen fooi geeft?

Tobias van Amstel
Tobias van Amstel
2025-07-05 11:05:44
Count answers : 28
0
Veertien procent van de deelnemers geeft nooit fooi, ook niet bij uitstekende service. Ze vinden dat medewerkers al worden betaald. Een deelnemer vroeg zich af: “Waarom geef ik hier wel fooi en niet bij de kapper?” Som Devils zijn dus belangrijk bij het beslissen om fooi te geven. Fooi is een waardering, maar moet wel redelijk blijven. Sommigen zien het als een manier om dankbaarheid te tonen, anderen zien het als onnodig. Waarom fooi vooral in de horeca verwacht wordt, blijft een onderwerp van gesprek. Uiteindelijk hangt het af van persoonlijke waarden, ervaringen en budget hoeveel iemand bereid is extra te geven. Het staat voor velen symbool voor waardering en respect, terwijl het ook vragen oproept over eerlijkheid en gewoontes in verschillende beroepen.
Rosalie Bulut
Rosalie Bulut
2025-07-05 10:38:37
Count answers : 40
0
Je hoeft eigenlijk geen fooi te geven. Niemand kijkt raar op als je het niet doet. Geef je geen fooi? Niemand zal er echt van opkijken, denk ik. Is het verplicht om fooi te geven in een restaurant? Nee, fooi geven in Nederlandse restaurants is niet verplicht.

Lees ook

Mag je eten in de lijn bus?

Een van de reisregels van Keolis is dat er geen eten en drinken genuttigd mag worden in de bus. Een Lees meer

Is het oké om in de bus te eten?

Eet lekker buiten de deur. Drink gerust water tijdens de reis. Eten of drinken (anders dan water) is Lees meer

Bastiaan Özkan
Bastiaan Özkan
2025-07-05 09:35:28
Count answers : 23
0
Veertien procent van de respondenten geeft nooit een fooi, zelfs niet bij uitstekende service. Zij vinden het niet noodzakelijk omdat het personeel al een salaris krijgt. Een deelnemer vroeg zich af: “Waarom geef ik in de horeca wel fooi en niet bij de kapper?” Voor anderen lijkt een hoger bedrag niet gepast. Eén deelnemer stelde: “Fooi is een waarderingsteken, maar het moet wel in verhouding blijven.” Voor sommigen is het vanzelfsprekend om dankbaarheid te tonen, terwijl anderen het overbodig vinden. De vraag waarom specifiek in de horeca fooi wordt verwacht, blijft een punt van discussie.
Jari van Rijthoven
Jari van Rijthoven
2025-07-05 09:27:26
Count answers : 36
0
Janken vindt het whole horecasysteem in haar geheel maar vreemd. Ze denkt dat het handiger is om je personeel een keurig loon te geven, en je verhoogt de prijzen. Irene vindt het vreemd dat je een menukaart met prijzen krijgt en bijna verplicht bent om 30 procent meer te betalen voor het loon van de medewerkers. Het is dus niet raar als je geen fooi geeft.

Lees ook

Kan je een boete krijgen voor eten in de bus?

Een van de reisregels van Keolis is dat er geen eten en drinken genuttigd mag worden in de bus. Een Lees meer

Wat wordt als onbeleefd beschouwd in Amsterdam?

In Amsterdam wordt het als onbeleefd beschouwd om geen Nederlands te spreken. Zo wordt gedacht dat e Lees meer

Rik de Bruin
Rik de Bruin
2025-07-05 06:01:17
Count answers : 35
0
Fooi geven is niet verplicht. Sinds 1988 maakt het tipgeld geen deel meer uit van het salaris. Dus het bedrag dat je extra geeft is dus écht een fooi wat ten goede komt aan de medewerkers. Maar hoeveel fooi geef je dan? Dit schijnt ergens tussen de 5 en de 10 procent van de rekening te liggen. Dus hoe hoger de rekening, hoe lager het percentage. Wat je nooit moet doen is maar 5 of 10 cent geven. Dat kun je echt niet maken. Geef dan niets. Wat je wel kunt zeggen is “laat maar zitten”. Bijvoorbeeld als een bedrag 1,95 is en je betaalt met 2 euro. Dat kan wel.
Kai van Lucel
Kai van Lucel
2025-07-05 05:54:18
Count answers : 28
0
Het is in ieder geval niet verplicht. Er zijn dus geen officiële regels voor. In het onderzoek zei 14 procent nooit fooi te geven. FNV Horeca omschrijft een fooi als een „een extra betaling als beloning voor de kwaliteit van de service”. Het is dus echt een extra waardering. De vuistregel is om tussen de 5 en 10 procent bij de rekening op te tellen. Ook is het in Nederland niet zo dat fooi een groot onderdeel van het salaris is. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou Nederlands personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.

Lees ook

Wat is een formeel en informeel?

Formeel taalgebruik is een stijl van communiceren die de nadruk legt op correctheid, precisie en obj Lees meer

Wat is een etiquette diner?

Een etiquette diner is een社交场合 waarbij mensen samen komen om te genieten van een maaltijd en elk Lees meer

Vera Huisman
Vera Huisman
2025-07-05 05:00:58
Count answers : 30
0
Omdat het zo hoort, kun je je als enige geen fooi geven, dan ben je een krent. Het is een sociale norm, en zulke normen zijn lastig te negeren. De bediening van het restaurant verwacht een fooi te krijgen, en jij verwacht dat je er een moet geven. In Nederland is afronden voldoende, in de VS is een procent of achttien gebruikelijk. Als je een fooi geeft, heb je een hogere status dan de ontvanger. Je plaatst je met wat extra kleingeld boven de ontvanger, die zich ten dienste van jou stelt. In Nederland is een fooi een sociale norm dus is het raar als je geen fooi geeft.
Lily Yalçin
Lily Yalçin
2025-07-05 03:49:38
Count answers : 36
0
Het lijkt deelnemers te storen dat andere sectoren en dienstverlening geen extraatje ontvangt. Ik vind het nog steeds raar dat er in de horeca fooi wordt gegeven en bij andere dienstverlening niet. Veertien procent geeft nooit fooi, fijne ervaring of niet. Ik vind fooi niet nodig, doe ik bij andere aankopen ook nooit en ook niet bij andere dienstverleners. Die mensen krijgen toch ook gewoon salaris. Het is niet standaard om fooi te geven na een bezoek aan een horecagelegenheid.