De theeproductie
Na het plukken begint het verwerkingsproces dat uit verschillende stappen bestaat: verflensen, kneuzen, oxidatie, verhitten, moist heating, shaping, drogen, firing, fermentatie en sortering.
Verflensen
Direct na het plukken worden de bladeren uitgespreid op een vlakke ondergrond en in de zon of in speciale droogkamers gelegd.
Kneuzen
Om oxidatie te stimuleren en verdere vochtverdamping te bevorderen, worden de bladeren gekneusd.
Oxidatie
Oxidatie gebeurt nadat de bladeren gekneusd zijn en is vergelijkbaar met het bruin worden van een appel na het snijden door contact met zuurstof.
Verhitten
Verhitten stopt de oxidatie en zorgt ervoor dat het vocht in de bladeren verdampt.
Moist heating
Na het verhitten worden de bladeren in een hoop gelegd en afgedekt met natte doeken om het fermentatieproces te versnellen.
Shaping
Na verhitting of moist heating wordt de thee gerold of gevormd, afhankelijk van de soort.
Drogen
Dit is voor de meeste theeën de voorlaatste stap.
Firing
Specifiek voor Taiwanese Oolong wordt de thee na het drogen geroosterd, traditioneel boven houtskoolvuur in bamboemanden, tegenwoordig in speciale ovens op lage temperatuur.