:

Wat is er met de theeblaadjes gebeurd voordat er thee van kan worden gezet?

Jet Martens
Jet Martens
2025-10-11 15:21:57
Count answers : 37
0
De theeblaadjes zijn binnen twaalf uur na de pluk in de theefabriek en dan begint het droogproces. Een versgeplukt blad bevat natuurlijk nog veel vocht en dit moet worden beperkt naar minder dan 70%. Het gebeurt door de blaadjes op open netten of roosters te leggen. Soms wordt er warme lucht van onderop geblazen om het proces te versnellen. De blaadjes verschrompelen en worden zacht en buigzaam. In het blad zelf komen het aroma en vluchtige stoffen vrij door een intern chemisch proces. Dat is mede bepalend voor de uiteindelijke smaak in je kopje.
Dewi Koster
Dewi Koster
2025-10-11 15:05:38
Count answers : 38
0
De theeproductie Na het plukken begint het verwerkingsproces dat uit verschillende stappen bestaat: verflensen, kneuzen, oxidatie, verhitten, moist heating, shaping, drogen, firing, fermentatie en sortering. Verflensen Direct na het plukken worden de bladeren uitgespreid op een vlakke ondergrond en in de zon of in speciale droogkamers gelegd. Kneuzen Om oxidatie te stimuleren en verdere vochtverdamping te bevorderen, worden de bladeren gekneusd. Oxidatie Oxidatie gebeurt nadat de bladeren gekneusd zijn en is vergelijkbaar met het bruin worden van een appel na het snijden door contact met zuurstof. Verhitten Verhitten stopt de oxidatie en zorgt ervoor dat het vocht in de bladeren verdampt. Moist heating Na het verhitten worden de bladeren in een hoop gelegd en afgedekt met natte doeken om het fermentatieproces te versnellen. Shaping Na verhitting of moist heating wordt de thee gerold of gevormd, afhankelijk van de soort. Drogen Dit is voor de meeste theeën de voorlaatste stap. Firing Specifiek voor Taiwanese Oolong wordt de thee na het drogen geroosterd, traditioneel boven houtskoolvuur in bamboemanden, tegenwoordig in speciale ovens op lage temperatuur.

Lees ook

Hoe maak je natuurlijke thee?

library.no_preview_available Lees meer

Wat is de gezondste thee ter wereld?

Matcha thee is niet alleen hip en happening, het is ook nog eens de meest gezonde thee om te drinken Lees meer

Giel Geerman
Giel Geerman
2025-10-11 14:55:51
Count answers : 26
0
Het bewerken begint bij het verflensen, dit is een bewerking om vocht uit de theebladeren te halen, waardoor verdere bewerking mogelijk is. Het verflensen van de theebladeren gebeurt bij een temperatuur van 25 tot 30 graden Celsius. Daarna volgt het rollen van de blaadjes. De blaadjes worden ongeveer een half uur tussen twee horizontaal schurende vlakken gerold, zodat het bladsap vrijkomt. Het vocht moet uit de blaadjes, omdat er anders geen oxidatie mogelijk is. De gerolde blaadjes worden in de oxidatiekamer, die op een temperatuur van 25 graden Celsius is, in enkele uren geoxideerd. Oxideren is het toevoegen van lucht met een vochtigheidsgraad van 95% aan de gerolde blaadjes waardoor de kleur en het aroma wordt verkregen. Het oxidatieproces wordt gestopt door het blad te verhitten en te drogen. Het verhitten van de theebladeren wordt gedaan bij een temperatuur van ongeveer 95 graden Celsius. Hierdoor worden de bladeren gedroogd en het vochtgehalte wordt teruggebracht tot 4 à 6%.
Amélie van der Laar
Amélie van der Laar
2025-10-11 14:27:07
Count answers : 35
0
Na het handmatig plukken van de theeblaadjes wordt de oogst in fabrieken gedroogd en daarna “verflenst”. Dit betekent dat de theeblaadjes versneld verwelken (oxideren). Daarna worden de blaadjes verhit om het oxidatieproces te stoppen. Volgens de traditionele productiemethode van thee worden de gedroogde theeblaadjes vervolgens kapot gewalst. Steeds vaker zetten theeboeren hiervoor machines in. Weer andere producenten, zoals Puritea, slaan deze stap zelfs helemaal over. De theeblaadjes worden dan direct gedroogd en daarna gezeefd, waardoor de blaadjes op grootte worden gesorteerd. Tot slot bepaalt de grootte van de theeblaadjes het eindproduct. Kleine theeblaadjes verdwijnen in de bekende theezakjes; grote theeblaadjes worden verkocht als losse thee.

Lees ook

Wat zijn de milieuproblemen met thee?

Onderzoekers van McGill University in Canada ontdekten onlangs dat één kop thee gezet met een plasti Lees meer

Welk fruit is vrij van pesticiden?

Groenten en fruit met de minste pesticiden zijn Asperges, Rode bieten, Witlof, Rode kool, Bloemkool, Lees meer