:

Wat zijn voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen?

Floris van der Berg
Floris van der Berg
2025-10-04 02:26:18
Count answers : 36
0
Voorbeelden van dergelijke producten zijn yoghurt, bier en zuurkool. Bij het maken van verschillende levensmiddelen vindt fermentatie plaats. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij yoghurt, kaas, bier, brood, tempé, wijn, zuurkool, kimchi, sojasaus, droge worst en azijn. De gist Saccharomyces cerevisiae zorgt bij de bereiding van brood, bier en wijn voor het omzetten van suiker in alcohol en koolzuur. Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar bij de productie van yoghurt, kaas en snijworst. Schimmels zorgen bijvoorbeeld voor het fermentatieproces van gekookte sojabonen waardoor tempé ontstaat. Combinaties van bacteriën en schimmels zijn ook mogelijk. Dit gebeurt onder andere bij salami en camembert.
Felix Mahieu
Felix Mahieu
2025-10-04 00:33:55
Count answers : 38
0
Yoghurt en kaas zijn gefermenteerde melkproducten waarbij de melksuiker wordt omgezet in melkzuur. Kefir is ook een gefermenteerd melkproduct dat gemaakt wordt door het toevoegen van gist, melk- en azijnzuurbacteriën. Kombucha wordt gemaakt door een suikerrijke thee te gebruiken en een scoby. Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Kimchi is een variatie op zuurkool, afkomstig uit de Koreaanse keuken. Miso wordt gemaakt door het fermenteren van sojabonen met behulp van een schimmel. Tempeh ontstaat ook uit gefermenteerde sojabonen, maar het eindresultaat is een stevige witte structuur die gebruikt wordt als eiwitbron.

Lees ook

Zijn gefermenteerde voedingsmiddelen eigenlijk gezond?

Gefermenteerde groenten bevatten van nature probiotische bacteriën, zoals lactobacillen, die je darm Lees meer

Wat gebeurt er als ik elke dag gefermenteerd voedsel eet?

Een eerste voordeel van fermentatie is de afbraak van aanwezige suikers, zoals in het geval van yogh Lees meer

Fabian Osterhoudt
Fabian Osterhoudt
2025-10-04 00:33:07
Count answers : 30
0
Zuurkool, kimchi, Tamari, Shoyu, miso, tempé, amazake, gefermenteerde groente(sappen), kombucha, zure zuivel zoals kefir, biologische rauwmelkse yoghurt, rauwmelkse kaas vallen onder de gefermenteerde voeding. Ook bier, wijn, appelazijn, augurken en water kefir vallen onder de gefermenteerde voeding. En niet te vergeten zuurdesembrood dat echt de tijd heeft gehad om te rijzen.