Wat was de voormalige kolonie Nederland?

Faas Houdijk
2025-07-05 10:09:19
Count answers
: 3
Indonesië ligt niet bepaald naast de deur, maar toch heeft Nederland veel met dit land te maken. Lang geleden is het een kolonie van Nederland en heet het land Nederlands-Indië en zijn de Nederlanders de baas in dit land.
Maar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, maken de Japanners een einde aan het Nederlandse bewind.
Ze sluiten de Nederlanders en Indo’s (Indische-Nederlanders) op in kampen.
Als in 1945 een einde komt aan de oorlog, roept leider Soekarno de onafhankelijkheid uit.
Indonesië wil vrij zijn.
Er breekt een heftige strijd uit tussen de twee landen en uiteindelijk wordt in 1949 Indonesië officieel onafhankelijk.

Luuk van de Pavert
2025-06-29 11:06:20
Count answers
: 3
De voormalige koloniën waren Indonesië, Suriname en de zes Nederlands-Caribische eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten.
Met name Indonesië, Suriname en de Nederlands-Caribische eilanden trokken de aandacht met veranderingen die het activisme en verzet tegen Nederland als koloniale onderdrukker stimuleerden. Het gaat daarbij om een breed palet van gebeurtenissen en processen waarbij fanatieke strijders, soldaten, activisten, Femmes fatales, lolbroeken, avonturiers en intellectuelen de toenmalige onderdrukking van de koloniale machthebbers aan de kaak stelden, in de nationale koloniale raden van advies zitting hadden, verzet pleegden en vochten voor gelijkberechtiging van de zwarte bevolking, tegenzijde de bezetter.

Bram van der Horst
2025-06-18 05:03:05
Count answers
: 3
Koloniën onder heerschappij van de VOC waren: Amboina en de Banda-eilanden (de Molukken in het huidige Indonesië); Batavia en Java's Noordoostkust (op Java in het huidige Indonesië); Bengalen (in het huidige Bangladesh); Ceylon (tegenwoordig Sri Lanka); Kaapkolonie (tegenwoordig Zuid-Afrika); Kust van Coromandel (in het huidige India); Nederlands-Celebes (Sulawesi in het huidige Indonesië); Nederlands-Formosa (westelijke vlakte van Taiwan); Nederlands-Malabar (in het huidige India, in Malabar); Nederlands-Malakka (in het huidige Maleisië); Suratte (in het huidige India); Westkust van Sumatra rond Padang (in het huidige Indonesië).
Onder heerschappij van de WIC: Arguin (eiland langs de kust van Mauritanië); Curaçao, inclusief Aruba en Bonaire; Loango-Angolakust (in het huidige Angola); Nederlands-Brazilië (lag in het huidige Brazilië); Nederlands-Guiana, bestaande uit Essequebo en Demerary, Berbice en Suriname (het huidige Guyana en Suriname); Nederlandse Goudkust (lag in het huidige Ghana); Nederlandse Maagdeneilanden (de huidige Amerikaanse en Britse Maagdeneilanden); Nieuw-Nederland (lag in de huidige staat New York); Nieuw Walcheren (lag op het eiland Tobago); Sint Maarten; Sint Eustatius, inclusief Saba; Slavenkust (lag onder andere in Benin, Togo en Nigeria).
Na de Franse tijd bleven het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en later het Koninkrijk der Nederlanden aanvankelijk de baas in: Curaçao en Onderhorigheden (vanaf 1948 de Nederlandse Antillen genoemd); Nederlands-Indië (inclusief Nederlands-Nieuw-Guinea); Nederlandse Goudkust (tot 1872); Suriname.
Lees ook
- Wat zijn de voormalige koloniën van Nederland?
- Welke buitenlandse keukens zijn er?
- Welke drie koloniën had Nederland?
- Welke vier landen hadden de meeste koloniën?
- Welke zijn de 13 koloniën?
- Wat zijn de top 10 beste keukens ter wereld?
- Wat is de populairste buitenlandse keuken?
- Waar zijn de koloniën van weldadigheid?
- Heeft Nederland nog koloniën?