:

Wat is het traditionele gerecht van Amsterdam?

Oscar van der Ven
Oscar van der Ven
2025-07-19 06:12:55
Count answers : 28
0
Het traditionele gerecht van Amsterdam is onder andere haring, oesterpastei, oliebol, biefstuk, het Amsterdamse zuur en broodje kroket. Het Amsterdamse zuur is onlosmakelijk verbonden met de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Het broodje kroket werd in de jaren '40 door de bakkerijen Febo en Van Dobben geïntroduceerd. Nasi goreng is symbool voor de diversiteit in keukens in de naoorlogse stad.
Sami van der Heyden
Sami van der Heyden
2025-07-08 11:13:44
Count answers : 32
0
Een stevige erwtensoep, heerlijke pannenkoeken, vleeskroketten, dikke frietjes met echte mayonaise en veel variatie aan vlees- en aardappelgerechten. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de beperkte maar toch overheerlijke Nederlandse keuken. Het hele jaar door zijn er verse visgerechten te verkrijgen, zoals haring, mosselen en garnalen. Ook is er duidelijk een Indonesische invloed geweest op de Hollandse keuken, met nasi goreng en satésaus. Dit soort gerechten staan zeker net zo vaak op de menukaart als het puur Hollandse kibbeling (gefrituurde kabeljauw) en poffertjes (minipannenkoeken).

Lees ook

Welke restaurants in Amsterdam hebben een Michelinster?

Restaurant Flore** - Amsterdam Restaurant de Kas* - Amsterdam Bolenius* - Amsterdam Lees meer

Heeft Wils een ster?

Joris Bijdendijk is chef van MICHELIN sterren RIJKS en Wils. In de maand april zet Michelin de Nede Lees meer

Maud Merckx
Maud Merckx
2025-07-08 08:50:47
Count answers : 35
0
Dan moet je zeker de Nederlandse erwtensoep met rookworst, haring met rauwe uien of ingelegde haring proberen. Het ultieme Nederlandse wintereten is natuurlijk 'stamppot'. Ben je een zoetekauw? Probeer dan eens 'poffertjes', kleine gezwollen pannenkoekjes met heel veel poedersuiker en boter erop. Als je rond de kerst in Nederland bent, moet je zeker oliebollen proberen (donutachtige balletjes met rozijnen, gevuld of gewoon), die traditioneel op oudejaarsavond worden gegeten. Probeer de 'rijsttafel', een selectie van 12 of meer vlees-, vis- en groentegerechten geserveerd met rijst.
Willem van der Meulen
Willem van der Meulen
2025-07-08 07:59:50
Count answers : 32
0
Nederland produceert een grote selectie heerlijke kazen, waarvan de meeste mild van smaak zijn, in tegenstelling tot onze Franse buren, die de voorkeur geven aan een meer prikkelende soort. De populairste kazen uit Nederland zijn Gouda en Edam, maar er zijn er nog veel meer om uit te kiezen. De meeste kaas die wij produceren is hard, bederft niet snel en wordt gemaakt van koemelk. Nederland is de op één na grootste exporteur van kaas en als u het eenmaal zelf proeft, zult u begrijpen waarom het zo populair is. Een meer ongebruikelijke toevoeging aan de lijst en iets dat niet naar ieders smaak is, is "Hollandse Nieuwe" (Hollandse nieuwe) waarschijnlijk het beroemdste Nederlandse gerecht. Bestel een bord van deze heerlijke gezouten rauwe haring als u een liefhebber van vis bent en niet bang bent voor sterke smaken. De bitterbal is een gefrituurde gehaktbal, een beetje zoals een kroket, geliefd bij zowel Amsterdammers als toeristen. Hij wordt gevuld met een ingedikte vleesstoofpot met meestal rund- of kalfsvlees, opgerold, afgekoeld en gestold, bedekt met paneermeel en gefrituurd.

Lees ook

Waar eten met grote groep in Amsterdam?

In de Waag biedt een unieke lunch of diner ervaring in de historische binnenstad van Amsterdam. Het Lees meer

Dave Dirksen
Dave Dirksen
2025-06-25 17:02:11
Count answers : 26
0
Geen van de Nederlandse steden heeft zoveel traditionele lekkernijen als Amsterdam. Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. Amsterdamser (én lekkerder) wordt het bijna niet. De beste vind je naar verluidt bij Slagerij De Wit in Oost en Slagerij Louman in de Jordaan. Nederland heeft ook een eigen speciaalbrood: de duivekater. Dit ovale feestbrood zag je terug op de schilderijen van Jan Steen. Wat erin zit verschilt per bakker, maar altijd zit er verwarmde roomboter, citroenschil en melk in.
Kiki Gepa van Bourgondië
Kiki Gepa van Bourgondië
2025-06-17 22:50:16
Count answers : 37
0
Een traditioneel gerecht van Amsterdam is niet specifiek genoemd in de tekst. Wel worden verschillende Amsterdamse hapjes en gerechten genoemd. Zo staan er Eberhardjes, broodje halfom, Amsterdamse koggetjes, ossenworst, en een kopstootje genoemd als lekkernijen die je niet mag misses als je in Amsterdam bent. Ook worden enkele restaurants en hapjes genoemd die een ultieme Amsterdamse culinaire ervaring bieden, zoals Van Dobben, Brouwerij 't IJ en Holtkamp.
Linde van Beeck Beeckmans
Linde van Beeck Beeckmans
2025-06-17 22:23:38
Count answers : 25
0
Het traditionele gerecht van Amsterdam is niet expliciet genoemd in de tekst. Wel worden verschillende traditionele Nederlandse gerechten en snacks genoemd, zoals stroopwafels, stamppot, haring, bitterballen, Jodenkoek en poffertjes. Stamppot, haring en bitterballen worden beschreven als traditionele Nederlandse gerechten. Stamppot is een nationaal gerecht, haring is traditioneel gegeten met uitjes en zure bom en bitterballen worden traditioneel geserveerd en gegeten met mosterd. Jodenkoek is traditioneel afkomstig uit de omgeving van Amsterdam. Deze gerechten worden echter niet expliciet aangeduid als traditionele gerechten van Amsterdam.
Colin van der Meer
Colin van der Meer
2025-06-17 21:16:32
Count answers : 32
0
Het traditionele gerecht van Amsterdam is de rauwe haring. Deze Nederlandse specialiteit wordt doorheen de ganse hoofdstad geserveerd op markten, foodtrucks en in cafés. Vraag achter een ‘broodje haring’, en je krijgt er een sandwich met pickles en ajuin bij. Ook poffertjes worden in de stad geserveerd, voornamelijk op traditionele markten.