Maak gebruik van eerlijke ingrediënten van het seizoen, beter nog door te werken met ingrediënten die verwerkt zijn net na het oogsten.
Verwerk aardbeien in het voorjaar en zomer in jam, sap en ijs producten.
Pompoensoep produceer je in de herfst.
Voeg daar andere groente als uien en prei uit het seizoen aan toe.
Dat versterkt de smaak.
In de wintermaanden ontwikkel je boerenkool gerechten.
Biologische producten zijn duurzaam, ze zijn goed voor mens, dier en de natuur.
En hebben over het algemeen meer smaak.
De hoogwaardige kwaliteit van deze producten proef je terug in het gerecht.
Verwerk biologische producten zo snel mogelijk na het oogsten als ze van het land komen.
Zo ontstaat er in het productieproces een korte lijn van land naar tafel, ook al gaat het daarna de diepvries in.
Kijk met een frisse blik naar je recept.
Dingen worden heel gewoon en vanzelfsprekend, je mag best zelf iets aanpassen.
Wat ligt er nog in de koelkast.
Maak van je gerecht een feestje of smaakbeleving.
Garneer met verse kruiden om mee te verrassen in smaak en structuur.
Vereenvoudig bestaande recepten.
Haal overbodige ingrediënten eruit.
Door met minder ingrediënten te koken kan een gerecht heel spannend van smaak worden.
Laat het hoofdingrediënt in zijn waarde.
Zout en suiker is op dit moment een hot item.
Vervang zout en suiker door andere smaakmakers.
Er zijn genoeg smaakmakers die je kunt toevoegen om zout en suiker te vervangen.
Denk aan specerijen, verse kruiden, kappertjes, ansjovis, zongedroogde tomaten, Parmezaanse kaas of sap of rasp van citrusfruit.
Het is veel beter voor je gezondheid om minder toe te voegen.
Verkort kookprocessen.
Hierdoor blijft de smaak van ingrediënten behouden.
Door bij 1 land, cultuur of oorsprong te blijven kun je het recept kloppend maken.
Pas zo min mogelijk ‘fusion cooking’ toe.
Door een authentieke smaak mee te geven aan je gerecht zal de smaak, de waardering en beleving van je gerecht omhoog gaan.
Mijn tip is: laat het product in zijn waarde en voeg als het even kan maximaal 4 ingrediënten toe.