:

Waarom is mijn taart niet zo hoog gerezen?

Kay Perrono
Kay Perrono
2025-08-12 11:51:49
Count answers : 1
0
Je cakes rijzen bijna nooit goed in het midden. Ik weet dat er veel verschillende redenen voor kunnen zijn, maar ben benieuwd wat mensen meestal als de reden zien. De meeste andere dingen die ik bak, lukken prima, maar misschien zijn cakes gevoeliger.
Amy Aksoy
Amy Aksoy
2025-08-12 07:46:52
Count answers : 0
0
Zoals andere GV'ers al in hun antwoord suggereren, heeft dit waarschijnlijk te maken met de temperatuur van je oven. Als de temperatuur van je oven vrij hoog is, zeg maar 180°C, en zeker in een heteluchtoven, dan zal de buitenkant van de cake heel snel boven de 85°C komen en stollen, waardoor de zijkanten geen tijd krijgen om te rijzen. Het midden van de cake zal toch veel geleidelijker warm worden en blijven rijzen, waardoor je een uitstulping in het midden krijgt, en er kan zelfs een barst ontstaan.
Emily Fremie
Emily Fremie
2025-08-12 07:38:30
Count answers : 9
0
Het bakken van de perfecte cake kost wat oefening… daarom hebben we dit artikel opgesteld met daarin de 10 vervelendste cakeproblemen – én natuurlijk hun oplossing. De cake heeft een bult in het midden Dit probleem kan een aantal verschillende redenen hebben. Ten eerste kan het zijn dat je teveel bakpoeder hebt gebruikt. Het kan ook gebeuren dat het bakblik te klein is, waardoor de laag beslag té hoog was tijdens het bakken. Maar verreweg de meest voorkomende oorzaak is een te hoge oventemperatuur. Op deze manier worden de randen van de cake al hard voordat het beslag de kans heeft gekregen om goed te rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult. De reden voor dit probleem is een te klein bakblik. Voorkom dat het beslag overloopt door je bakblik nooit meer dan 2/3 te vullen. Heb je meer beslag? Neem dan een groter bakblik, of verdeel het laatste beetje beslag bijvoorbeeld over cupcakevormpjes. Dit gebeurt wanneer je bakblik juist te gróót is. Wanneer het beslag minder dan de helft van het bakblik inneemt, kun je de baktijd met (minstens) tien minuten verkorten om een iets lagere cake te bakken. Natuurlijk is het ook mogelijk om een kleiner bakblik te nemen. Ook dit probleem wordt veroorzaakt door een té hoge oventemperatuur. De warmte laat de zijkanten van de cake dan te snel bakken en krijgt niet de tijd om het midden van de cake te bereiken. De oplossing is natuurlijk om de oven iets lager te zetten. Oplossing: gebruik een voldoende groot cakeblik en zet de oven eens 5 tot 10 graden lager dan normaal. Een goede tip is om het cakeblik de eerste 30 minuten af te dekken met een laagje aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de warmte zich gelijkmatig over de zijkanten en het midden van de cake verdeelt. Cakes kunnen inzakken door het tussentijds openen van de oven… het niet lang genoeg bakken of een teveel aan bakpoeder. Weet je zeker dat dit niet de reden was? Dan is het waarschijnlijk dat je het beslag van de cake té goed gemengd hebt. Vooral wanneer je het beslag met een mixer mengt, loop je kans dat hij teveel rijst en daarna inzakt. Onze tip is dan ook: meng cakebeslag altijd met een lepel! Je mengt het beslag voor een ‘bolo di manteka’ liever te kort dan te lang.