Waarom mag je soep niet laten koken?

Lieve Schipper
2025-08-09 20:42:57
Count answers
: 2
Soep kan niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger. Maar aan onweer gaat warm weer vooraf. Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven. Dat betekent dat in de soep bacteriën en andere micro-organismen lekker aan het groeien zijn. Dat komt door de warme omstandigheden en het is vaak wat vochtiger in je huis. Dan kan de soep een zure smaak krijgen. Voorafgaand aan onweer kan er sprake zijn van warm, drukkend en vochtig weer. Dan kunnen bacteriën zich snel vermeerderen. Dan wordt soep of welk ander gerecht zuur. Het is heel belangrijk om dingen snel af te koelen als je kookt en niet te lang bij warm weer te laten staan. Dan gebeurt er niets, ook niet met onweer. Een theoretische verklaring kan zijn dat als de soep een paar dagen oud is en al een beetje gist, dat door de luchtdrukverlaging - die vaak plaatsvindt tijdens een onweersbui - wat koolzuurbelletjes tevoorschijn komen.

Suus van Nes
2025-08-09 15:45:12
Count answers
: 2
Soep of bouillon bestaat voor het grootste deel uit water. Dus met met deksel loopt het verdampte water weer in de pan, en zonder deksel verdampt het, en concentreer je je vloeistof. Dus in principe meer smaak.
Ik kook eigenlijk altijd zonder deksel, dan zie ik tenminste wat er in de pan gebeurd.
Het is overigens niet goed voor het energie verbruik.
Er valt gewoon voor beide iets te zeggen.
Persoonlijke smaak zullen we maar zeggen.
Bij groene groente soep, krijg je in elk geval met deksel koken bruine groente soep.
Lees ook
- Hoe lang kan je soep laten koken?
- Hoelang moet soep inkoken?
- Hoe lang moet broccoli koken voor soep?
- Wat is een soep die nooit stopt met koken?
- Hoe lang moet je soep laten koken?
- Hoe lang moet soep uit blik koken?
- Hoe lang kun je saus laten inkoken?
- Hoe kan ik soep indikken door te koken?
- Hoe lang duurt het om broccoli in vloeistof te koken?