:

Waarom noemt een cocktail een cocktail?

Lieke Hermans
Lieke Hermans
2025-08-08 08:54:32
Count answers : 0
0
Het woord cocktail zou afstammen van het woord coctel, een Maya woord om gefermenteerde vruchtensappen aan te duiden. Het werd door 16e-eeuwse Spanjaarden aangetroffen in Yucatan. Zij namen het concept mee naar Europa en de naam verbasterde door de Engelsen tot “cocktail”. Dit om een mix van gefermenteerde vruchtensappen en distillaten aan te duiden. Het woord Coctel wordt ook vandaag de dag nog in Latijns-Spaanse landen gebruikt. Een verhaal dat stamt uit de Amerikaanse Onafhankelijksoorlog (1775 – 1783) gaat over het Franse drankje “Coquetel”, een drankje dat graag gedronken werd door Franse officieren. In de tijd van de Britse kolonies hielden tavernes hun dranken (rum, brandy, whisky, gin, applejack) in vaten. Het laatste restje in zo’n vat was minder van kwaliteit en werd daarom overgegoten in een gecombineerd vat, dat dan tegen een gereduceerd tarief werd aangeboden. De kraan in een vat wordt ook wel aangeduid als cock, het restje drank onder de cock als tail. Vandaar Cock-tailings. Cock-tail De haan (cock) en zijn veelkleurige staart (tail) zouden gecombineerd gebruikt zijn om een veelkleurig drankje aan te duiden, de cock-tail. Dit verhaal dateert van 1779. Het verhaal gaat dat een kroegbazin van Ierse komaf, Betsy Flanagan een Franse klant een lekker drankje in schonk. Om dit op te fleuren gebruikte ze de gekleurde veren van een vechthanen. De klant was zo onder de indruk van het voorgeschotelde drankje dat hij het glas hief en riep: “Vive le cocktail!” Wat is een sterk verhaal en welk verhaal is echt waar? Het woord cocktail zou mooi zijn om bij de categorie ethymologie bij Tien voor Taal terug te laten komen. Want waar zou jij je geld op in zetten? PS: Helemaal 100% zeker weet ik het niet, maar zelf heb ik het meest met de laatste verhaallijn van de Ierse kroegbazin en haar Franse klant. Niet alleen omdat dit het meest aangehaald wordt, maar te meer omdat hier ook de link duidelijk gemaakt wordt naar het decoreren van cocktails. Geen onbelangrijk detail als we kijken hoeveel moeite we nog steeds besteden aan het garneren en presenteren van cocktails! Cocktails maken is leuk, maar drink met mate
Nadia Le Grand
Nadia Le Grand
2025-08-08 07:37:45
Count answers : 3
0
Er gaat een verhaal over een Amerikaanse tavern keeper genaamd Betsy Flanagan die ‘mixed drinks’ ofwel ‘bittered slings’ serveerde aan Franse soldaten. Omdat het Franse soldaten waren, garneerde ze de dranken met de veren van een haan. De Franse soldaten waren zo te spreken over deze “mixed drinks” dat zij een toast uitbrachten en riepen: “Vive le cocktail!” Een andere en aannemelijkere theorie heeft alles te maken met ‘barrels’. Oftewel vaten, rumvaten, whiskeyvaten, jenevervaten. Engelsen refereerden aan de kraan op het vat als de ‘cock’ en de laatste druppels in het vat als de ‘tailings’. Het is heel aannemelijk dat de term “cocktail” daar vandaan komt, aangezien het hoofdingrediënt, de “spirit”, uit het vat komt.
Kevin Oostveen
Kevin Oostveen
2025-08-08 07:09:28
Count answers : 2
0
Een verhaal uit de 18e eeuw in Amerika gebruikte men gekleurde veren van hanen om de glazen te versieren. Een andere theorie is dat de naam verwijst naar het kleurrijke effect van gemengde dranken, die doen denken aan de staart van een haan. Het Franse woord coquetier, dat “eierdopje” betekent, zou de oorsprong kunnen zijn.
Isabel Keijser
Isabel Keijser
2025-08-08 04:44:35
Count answers : 6
0
De theorie welk aangewezen wordt als meest aannemelijk, is de theorie dat het afkomstig is uit de vroegere paardenhandel in de 18e eeuw. Destijds, in de 18e eeuw, was een opgeheven staart bij een paard symbool van kracht en levendigheid. Een paard met een opgeheven staart, in het Engels “cocked-up tail”, bracht dan ook meer op bij de verkoop. Om deze houding bij het paard te forceren werd er vaak gember of peper in het achterwerk van het paard ingebracht. Door deze, iets wat merkwaardige behandeling, zou het paard er fris, levendig en krachtig uitzien. Hierdoor is de theorie dat naamgeving is gebaseerd op die oppeppende ingrediënten, welk de paarden een “cocked-up tail” bezorgden.