Wat zijn de 5 S'en van wijn?

Jort Goderts
2025-08-08 06:03:10
Count answers
: 1
Stap 1 van wijnproeven: Voorbereiding
Stap 2 van wijnproeven: Observatie
Stap 3 van wijnproeven: Aromatische Evaluatie
Stap 4 wijnproeven: Proeven
Stap 5 van wijnproeven: Afdronk

Giovanni van Dongen
2025-08-08 05:53:51
Count answers
: 1
5S staat voor Sorteren, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden.
Deze principes kunnen op de keuken worden toegepast om de organisatie, netheid en veiligheid te verbeteren.
5S: Sorteren
5S: Schikken
5S: Schoonmaken
5S: Standaardiseren
5S: Standhouden

Noud de Vries
2025-08-08 05:46:37
Count answers
: 1
Geen van de 5 S'en van wijn zijn te vinden in de tekst, ook zijn de letters T tot en met Z niet aanwezig. De tekst geeft een overzicht van de belangrijkste wijntermen van de letters O tot en met S. De volgende termen beginnen met een van de letters vanaf het begin van het alfabet: Oenologie, Ontzuren, Oogsten, Op dronk, Opleggen, Ouillage en Oxidatie, Phylloxera, Pinot Blanc, Pinot Noir, Polyfenolen, Prosecco, Refractometer, Reserva, Restsuikers, Rozijn, Saignée, Sangiovese, Sauvignon Blanc, Sherry, Sin Crianza, Structuur en Syrah. Echter, er zijn geen termen waarbij specifiek wordt gesproken over de 5 S'en van wijn en evenmin worden de letters T en verder besproken. Het verschijnsel dat in deze context het meest in de buurt komt van de 5 S'en is de letter S die in een aantal termen voorkomt.

Eliza van Wijk
2025-08-08 05:45:50
Count answers
: 4
Het zijn ongelooflijk hoe zij hun 5 s’en hebben ontwikkeld.
De 5 s’en zijn see, swirl, smell, sip, savour.

Jan Prins
2025-08-08 05:38:20
Count answers
: 2
De 5 s'en van wijn zijn SEE, SWIRL, SNIFF/SMELL, SIP en SAVOR. SEE verwijst naar het visueel inspecteren van de wijn, waarbij je de kleur, diepte en intensiteit tegen een witte achtergrond bekijkt om indicaties te krijgen over de leeftijd, concentratie, body en stijl van de wijn. SWIRL heeft te maken met het walsen van de wijn om deze van zuurstof te voorzien en "open te maken", waardoor de complexiteit en intensiteit van de wijn aan het licht komen. SNIFF/SMELL gaat over het ruiken van de wijn, waarbij je je neus in het glas steekt om de aroma's te waarnemen, zoals fruit, bloemen en kruiden, maar ook de geuren die ontstaan door het rijpen van de wijn. SIP heeft betrekking op het proeven van de wijn, waarbij je de wijn slurpt en spoelt om de smaken en het mondgevoel te ervaren, en waarbij je op zoek gaat naar primaire, secundaire en tertiaire kenmerken. Tot slot is er SAVOR, dat staat voor het genieten en evalueren van de afdronk van de wijn, waarbij je let op de lengte, fruitigheid, zuurgraad, tannines en textuur om de algehele kwaliteit en smaak van de wijn te beoordelen.

Maryam Hussein
2025-08-08 04:18:05
Count answers
: 4
De 5 S'en van wijn zijn:
See,
Swirl,
Sniff,
Sip en
Savor.
Het evalueren van de visuele kwaliteiten van de wijn is de See.
Vervolgens komt de swirl waarbij de wijn wordt belucht.
Dan is er de sniff waarbij de neus in het glas gaat.
Als laatste komen de Sip en Savor, waarbij eerst wordt genipt en dan genoten van de wijn.