Frankrijk wordt gezien als het meest toonaangevende wijnland.
Niet op alle gebieden zijn ze de beste, maar overall wordt er vaak naar de Franse wijn gekeken wanneer er vergelijkingen gemaakt worden.
De factoren die de stijl en kwaliteit van de Franse wijn met name beïnvloeden zijn de volgende:
Klimaat & Bodem
Vanwege het veelzijdige klimaat kunnen er in Frankrijk veel verschillende druivenrassen goed groeien.
In het koelere noorden gedijen de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Riesling en Chenin Blanc zeer goed.
In het zuiden van Frankrijk zie je met name dat de Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Syrah en de Viognier goed groeien.
De weersinvloeden kunnen per jaar behoorlijk verschillen, waardoor de kwaliteit van de wijn per jaargang enorm kan verschillen.
In Frankrijk tref je veel verschillende bodemsoorten aan, waardoor er een grote verscheidenheid aan druivensoorten kunnen worden verbouwd.
Frankrijk heeft een relatief noordelijke ligging voor een wijngebied.
Hierdoor is het lastiger de druiven te rijpen en duurt dit over het algemeen langer.
Dit geeft uiteindelijk meer complexiteit aan de smaak van de wijn en hierdoor worden de goede zuren behouden.
De eerste wijnstok arriveerde ongeveer 2600 jaar geleden in Frankrijk.
Je kan dan ook met recht zeggen dat Franse wijnbouw op eeuwen oude ervaring en tradities berust.
De meeste wijngaarden zijn in het bezit van families die al generaties lang ervaringen doorgeven.
Er is veel geëxperimenteerd door de wijnboeren en hierdoor weet men goed welke druivenrassen op de verschillende bodems het het beste doen.
Bovendien is in Frankrijk veel van de wijnkennis onderzocht en ontwikkeld op universitair niveau.
AOP staat voor Appellation d’Origine Protegée en IGP staat voor de iets lagere categorie Indication Géographique Protegée.
Tot 2011 werd de term AOC in Frankrijk gebruikt voor de wijnen uit het hoogste niveau.
Dit betekent dat je dit ook nog kan tegenkomen op etiketten van Franse wijn die voor die tijd geproduceerd zijn.
Er zijn honderden AOP herkomstbenamingen in Frankrijk.
Een regio krijgt een appellation toekenning, wanneer de smaak van een product dusdanig anders is, dan een zelfde wijn die in een andere regio geproduceerd is.
De appellations leggen niet alleen het geografische gebied binnen een streek vast, maar ook de voorschriften over welke wijnbouw-, wijnmaaktechnieken en druivenrassen toegestaan zijn.
De AOP gebieden zijn over het algemeen kleinere gebieden met strengere voorschriften dan de grotere IGP gebieden met minder voorschriften.