:

Wat is vis en hoe belangrijk is het?

Maarten van Praagh
Maarten van Praagh
2025-09-03 12:56:39
Count answers : 42
0
Vis is gezond, zo luidt vaak het devies. Vis is in principe vrijelijk uit het water te hengelen, maar het is niet oneindig beschikbaar. De Gezondheidsraad raadt aan om een keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Dit is voldoende om de goede vetten binnen te krijgen, en kan goed zonder het milieu te veel te belasten. Vis is wereldwijd een voedingsbron voor een enorm aantal mensen. Vis is een goede bron van omega-3. Duurzame visproducten zijn verkrijgbaar in de meeste grote supermarkten. Kies daarom ook eens wat vaker voor lokale seizoensproducten, zoals mosselen en Hollandse haring. Vis wordt in het wild gevangen, en daarnaast steeds vaker gekweekt in aquacultuursystemen. Beide soorten vis kennen hun eigen milieuproblemen. Om ervoor te zorgen dat visproducenten rekening houden met milieu, gezondheid en arbeidsomstandigheden zijn er keurmerken in het leven geroepen. Zo kennen we in Nederland het MSC, voor wilde vis, en ASC voor kweekvis. Vis is dus belangrijk als voedingsbron enitus bron van omega-3, maar het is ook belangrijk om verstandig te kiezen en rekening te houden met het milieu.
Laurens Post
Laurens Post
2025-08-25 21:58:59
Count answers : 36
0
Vis bevat veel nuttige stoffen voor je lichaam. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van vis samenhangt met een lager risico op sterfte aan bepaalde hartziekten. Vis eten is vooral belangrijk vanwege de vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze vetzuren worden ook wel visvetzuren genoemd. Uit onderzoek met supplementen blijkt dat visvetzuren de kans op sterfte aan bepaalde hartziekten verkleinen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Vis is rijk aan eiwit. De meeste vis (en schaal- en schelpdieren) is rijk aan vitamine B12, vitamine D en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Het is ook een bron van vitamine B2 en B6 en bevat vitamine A. Aangezien vis meer belangrijke stoffen bevat dan alleen vetzuren is het beter om voor vis te kiezen dan capsules te slikken.

Lees ook

Wat zijn de voordelen van visserij?

Een antwoord op de vraag naar de voordelen van visserij wordt niet volledig en rechtstreeks gegeven Lees meer

Waarom is visserij belangrijk?

Vis is in veel landen een essentiële voedselbron en biedt werkgelegenheid aan miljoenen mensen. Voor Lees meer

Samuel Driessen
Samuel Driessen
2025-08-20 22:51:55
Count answers : 39
0
Vis is vooral belangrijk vanwege de aanwezige vetzuren. In vis zitten de omega-3-vetzuren DHA en EPA. Visvetzuren zijn onverzadigde vetzuren. Dat is goed voor je cholesterolgehalte en het verlaagt je kans op hart- en vaatziekten. Vis bevat nog meer gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Onderzoek wijst erop dat vis de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk vooral door de visvetzuren EPA en DHA uit vis. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). Vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm, is rijk aan EPA en DHA.
Noud Yildiz
Noud Yildiz
2025-08-15 19:43:04
Count answers : 29
0
Vis is een voedingsbron die veel vitamines, mineralen, eiwit, ijzer en gezonde vetten bevat. Vis hoort dus thuis in een gezond voedingspatroon, want het bevat hoofdzakelijk de vitamines A, D en B12 en jodium, selenium en ijzer. De hoeveelheid goede vetten, ofwel Omega-3 vetzuren, is afhankelijk van het vetgehalte van de vissoort. Vis is erg belangrijk voor een gezond lichaam: het is een van de meest eiwitrijke voedingsbronnen, het bevat goede vetten die goed zijn voor het hart- en de bloedvaten, het is een natuurlijke bron van ijzer en het bevat vitamines die belangrijk zijn voor onder andere de ogen, de huid, de groei, de weerstand, de botten en de hersenen. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal een keer per week vis te eten voor de benodigde vitamines, mineralen en vetten. Ook voor jonge kinderen is het belangrijk om iedere week voldoende vis te eten. De Gezondheidsraad heeft nieuw advies uitgebracht voor zwangere vrouwen en visconsumptie: eet twee maal per week vis, waarvan eenmaal vette vis, en het slikken van supplementen is niet nodig.

Lees ook

Waarom zijn vissen zo belangrijk?

Vis bevat veel essentiële voedingsstoffen en voedingsstoffen die niet gemakkelijk uit andere bronnen Lees meer

Hoe beschrijf je een goede visser?

Een goede visser is iemand die zich actief inzet om de visstand op peil te houden. Zij brengen zo mi Lees meer

Bryan Yüksel
Bryan Yüksel
2025-08-04 08:30:26
Count answers : 32
0
Vis hoort thuis in een gezond voedingspatroon: het zit boordevol voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. De meeste vissen, schaal- en schelpdieren zijn rijk aan vitamine B12 en B6. Ze bevatten mineralen als jodium, fosfor en seleen. Vis bevat van nature eiwitten en gezonde vetten, stoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. Vis is 'vet' als er meer dan 5% vet inzit. Vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring zijn rijk aan Omega-3, wat helpt in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad raadt dan ook aan om minstens één keer per week (vette) vis te eten. Minimaal één keer per week vis eten resulteert in een ongeveer 15% lager risico op overlijden aan hartziekten. Vis levert veel gezondheidsvoordelen op vanwege de essentiële voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren, vitamine D en eiwitten.