:

Wat zijn de voor- en nadelen van vis?

Olaf van Rijnsbergen
Olaf van Rijnsbergen
2025-08-04 05:26:12
Count answers : 3
0
Vis bevat de omega-3-vetzuren DHA en EPA. Vette vissoorten bevatten meer EPA en DHA dan magere vissoorten. Visvetzuren zijn onverzadigde vetzuren. Het advies is om het verzadigd vet in je voeding zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet. Dat is goed voor je cholesterolgehalte en het verlaagt je kans op hart- en vaatziekten. In vis kunnen schadelijke stoffen uit de industrie of bestrijdingsmiddelen voorkomen. Vette vis is meer vervuild is dan magere vis, omdat schadelijke stoffen zich ophopen in het vet. Grote roofvissen hebben meer last van vervuiling dan vissen die plantaardig eten. Vis uit Europese wateren is meer vervuild dan vis uit de Stille Oceaan. Varieer daarom met vis en houd je aan deze adviezen: eet niet meer dan 4 porties vette vis per week (max. 600 gram), eet geen paling uit de Nederlandse grote rivieren vanwege het hoge gehalte aan dioxine, eet tijdens zwangerschap of borstvoeding maximaal 2 porties vette vis en vermijd roofvis.