:

Wat zijn de voor- en nadelen van vis?

Janne Bekbergen
Janne Bekbergen
2025-08-30 01:57:06
Count answers : 37
0
Vis is wereldwijd een voedingsbron voor een enorm aantal mensen. Vis is in principe vrijelijk uit het water te hengelen, maar het is niet oneindig beschikbaar. Het is daarom goed om dit met mate te eten. Bij gevangen vis zijn overbevissing, aantasting van ecosystemen, bijvangst en energieverbruik belangrijke problemen. Bij kweekvis is het gebruik van antibiotica, energie en water een probleem. De Gezondheidsraad raadt aan om een keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
Dana van Wijk
Dana van Wijk
2025-08-21 00:41:01
Count answers : 30
0
De voordelen van vis: het advies is om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis zoals zalm, haring en makreel. De vetzuren die in vis zitten, zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarnaast zijn er uit wetenschappelijk onderzoek aanwijzingen dat het eten van vis de kans op bepaalde soorten kanker mogelijk kan verkleinen. Gezond visje: in principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis. Aan vis in blik wordt ook vaak zout toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op de verpakking naar de hoeveelheid zout. Je kunt bij vis in blik het beste kiezen voor de variant met water in plaats van olie. Water en vet mengen niet met elkaar, waardoor bij vis in water de gezonde visvetzuren beter in de vis blijven. Bij vis in olie mengt een deel van de visvetzuren uit de vis met de olie. Wanneer je vervolgens de olie afgiet, gaat er dus een deel van de goede visvetzuren verloren.

Lees ook

Wat zijn de voordelen van visserij?

Een antwoord op de vraag naar de voordelen van visserij wordt niet volledig en rechtstreeks gegeven Lees meer

Waarom is visserij belangrijk?

Vis is in veel landen een essentiële voedselbron en biedt werkgelegenheid aan miljoenen mensen. Voor Lees meer

Faas Brugman
Faas Brugman
2025-08-15 04:18:36
Count answers : 37
0
Een antwoord op de groeiende vraag naar vis is kweekvis. Bijvangst en overbevissing zijn hierbij niet aan de orde en de leefomgeving van zeedieren blijft intact. Toch komen ook hier uitdagingen bij kijken, zoals medicijnen, chemicaliën en afval die in het water in de omgeving terechtkomen. Ook zijn er veel kweekvissoorten die worden gevoerd met wilde vis, waardoor hierbij dezelfde problemen spelen als in de visserij. Eet je graag wat minder vis, dat is steeds makkelijker, want er zijn tegenwoordig naast vleesvervangers ook visvervangers te vinden. Wat dacht je van een vegan zalmfilet of een pizza tonno waar geen vis aan te pas komt. Ook qua gezondheid hoef je niets in te leveren als je de switch naar meer plantaardig maakt. Wist je dat de omega-3 vetzuren EPA en DHA in vis namelijk ook in algen zitten. Dat is waar vissen deze omega’s zelf ook vandaan halen. Er zijn supplementen op basis van algen waardoor je deze vetzuren, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten, gewoon binnenkrijgt. Eet je toch graag een keertje vis, kies dan voor biologische vis of vis met het keurmerk MSC of ASC.
Olaf van Rijnsbergen
Olaf van Rijnsbergen
2025-08-04 05:26:12
Count answers : 28
0
Vis bevat de omega-3-vetzuren DHA en EPA. Vette vissoorten bevatten meer EPA en DHA dan magere vissoorten. Visvetzuren zijn onverzadigde vetzuren. Het advies is om het verzadigd vet in je voeding zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet. Dat is goed voor je cholesterolgehalte en het verlaagt je kans op hart- en vaatziekten. In vis kunnen schadelijke stoffen uit de industrie of bestrijdingsmiddelen voorkomen. Vette vis is meer vervuild is dan magere vis, omdat schadelijke stoffen zich ophopen in het vet. Grote roofvissen hebben meer last van vervuiling dan vissen die plantaardig eten. Vis uit Europese wateren is meer vervuild dan vis uit de Stille Oceaan. Varieer daarom met vis en houd je aan deze adviezen: eet niet meer dan 4 porties vette vis per week (max. 600 gram), eet geen paling uit de Nederlandse grote rivieren vanwege het hoge gehalte aan dioxine, eet tijdens zwangerschap of borstvoeding maximaal 2 porties vette vis en vermijd roofvis.

Lees ook

Waarom zijn vissen zo belangrijk?

Vis bevat veel essentiële voedingsstoffen en voedingsstoffen die niet gemakkelijk uit andere bronnen Lees meer

Hoe beschrijf je een goede visser?

Een goede visser is iemand die zich actief inzet om de visstand op peil te houden. Zij brengen zo mi Lees meer