Hoe ga je het eten op een bord presenteren?

Michael Strijker
2025-08-01 17:14:54
Count answers
: 2
De sleutel tot succes:
-Het juiste bord
-Less is more
-Veel contrasten in kleur
-Hoogte op het bord
-Verschillende texturen
Om het gerecht extra dimensie te geven, is het investeren in de nodige tools aan te raden.
Denk daarbij een serveerplateau of amuselepels.
Hierdoor klopt het gerecht tot in detail en is het een lust voor het oog.
Snijd daarnaast het vlees mooi diagonaal met een vleesmes, zodat het fantastisch oogt op het bord.
Garneer het met geglaceerde worteltjes, een bakje frietjes voor erbij en een overheerlijke saus.
Zorg voor veel kleur op het bord.
Denk daarbij aan garnering zoals fruit, takjes munt of bijvoorbeeld ijsversieringen als extra toevoeging.
En heb je ook al een keer goed gekeken naar de soort borden voor een bord opmaken?
Gebruik ronde borden voor vlees, vierkante borden voor het dessert en emaille borden voor het voorgerecht.

Noah van Bovene
2025-08-01 15:06:45
Count answers
: 1
Kies mooie borden, dit is vaak de helft van het werk. Kies het juiste bord bij het juiste gerecht, je wil niet te grote porties op mini-bordjes presenteren. Speel met texturen, een zacht gerecht als risotto werkt een krokant kaaskoekje erg goed. Oneven aantallen werken het best op je bord, dus als je garnalen serveert, doe er dan vijf, niet zes. Speel met hoogtes, maak een leuk torentje, of kies voor rijst in een mooie piramide, naast een platter stukje vis. Probeer eens een langwerpig bord, en maak verschillende porties naast elkaar. Werk met kleur, zorg dat je verse kruiden in huis hebt, een beetje peterselie over een saai-ogende risotto sprenkelen maakt het een stuk aantrekkelijker. Maak gebruik van stekertjes, die kun je in elke kookwinkel en zelfs bij Blokker kopen, maar je kunt ook pvc-buizen doorzagen en goed schoonmaken.

Jelle Korkmaz
2025-08-01 13:37:58
Count answers
: 5
Gebruik het juiste servies. Het gebruik van de juiste borden en schalen is het eerste waar je op moet letten. Probeer daarnaast ook creatief te zijn met de soort borden en schalen. Creƫer hoogteverschillen door ingrediƫnten op elkaar te leggen. Werk met lagen en zorg dat je je gerechten de hoogte in bouwt. Gebruik verschillende kleuren voor je gerechten en let op het contrast van de verschillende kleuren. Werk met garnering als decoratie en zorg dat je garnering eetbaar is. Let op de textuur en zorg voor drie verschillende soorten texturen op je bord. Gebruik oneven aantallen, zoals vijf tomaatjes op je pasta in plaats van vier of zes. Experimenteer met verschillende smaken, kruiden, snijtechnieken, gerechten en fototechnieken.