Hoe presenteer je eten op een mooie manier?

Noor Erdoğan
2025-07-29 01:30:35
Count answers
: 0
Eerste indrukken zijn belangrijk. Er zijn bepaalde schoonheidsvormen uit de natuur die wij als mens kunnen waarderen, denk aan symmetrie, ronde vormen en patronen.
Laten we een carpaccio als voorbeeld nemen, de plakjes vlees liggen in een rondje op het bord, maar stel dat de plakjes vlees heel mooi dakpansgewijs in een ring worden gelegd en vervolgens richting het midden helemaal gesloten worden, de carpaccio ziet er nu perfect uit.
Alleen al omdat je kan zien dat er tijd en aandacht aan is besteed, het aantrekkelijke is nu nog meer voelbaar geworden.
Een ander voorbeeld is de presentatie in de vorm van een bloem, stel je hebt medaillons van kalfsvlees, lam of een varkenshaasje, als je per persoon drie kleine medaillons serveert in plaats van een grote, dan kan je de bordpresentatie in drieën verdelen.
Leg bijvoorbeeld drie halve witlofstronkjes of lepels doperwtjes, of haricots verts tussen de medaillons om zo een mooie natuurlijk vorm van een bloem te creëren, beetje aardappelpuree in het midden, of een mooie rösti of rijsttimbaal.
Ik houd er in de presentatie dan ook rekening mee dat wanneer je gaat eten je alle smaken en combinaties zoals ik die bedoeld heb op je vork krijgt.
Voorbeeld, het vlees ligt rechts, de groenten links en de saus in het midden, en dan ga ik er altijd vanuit dat je rechtshandig bent, als je nu een stukje vlees afsnijdt en met je vork naar links beweegt heb je de saus er al lekker omheen zitten.
Je kan makkelijk naar links bewegen om een stukje groenten te pakken en zo eet jij lekker je bord leeg zonder er over na te denken, dat geeft een bepaald comfort.
Wat ik persoonlijk erg leuk vind is om op tafel een soort shared dining presentatie te maken, met verschillende bakjes en schalen, je moet er dan wel een speciaal gerecht voor uitkiezen, de BBQ is bijvoorbeeld een uitgelezen moment om mooie schalen met salades, groentegarnituren en een lekkere aardappelsalade te serveren.
Lees ook
- Wat is de juiste manier om gekoelde gerechten te presenteren?
- Hoe kan ik hapjes presenteren?
- Wat moet je eten voor een presentatie?
- Wat is belangrijk tijdens presenteren?
- Welke 3 kritische processen hebben te maken met temperatuurbeheersing?
- Hoe kun je op een creatieve manier presenteren?
- Hoe maak je snacks aantrekkelijker?