Een typisch Frans hapje is crostini met geitenkaas en gekonfijte tomaatjes. Begin met het konfijten van de tomaatjes, leg ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie en een klein beetje suiker. Voeg naar smaak eventueel balsamicoazijn toe, net zoals peper en zout. Bak ongeveer 1 uur in de oven op 150 graden. Laat daarna nog 30 minuten nagaren. Maak daarna de crostini’s, gebruik hiervoor bijvoorbeeld een ciabatta, maar een ander stokbrood kan ook. Snijd dunne stukjes en smeer in met wat olijfolie. Bak ze krokant en bruin in de oven op 200 graden voor zo’n 10 minuten. Laat iets afkoelen voordat je verder gaat. Besmeer daarna met zachte geitenkaas en leg de gekonfijte tomaatjes erop.
Een ander typisch Frans hapje is brie uit de oven, het is ook nog simpel, dus snel gemaakt. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bovenkant van de brie eraf en maak een paar sneetjes in het oppervlak. Leg de brie in een ovenbestendig schaaltje of op een stuk bakpapier. Besprenkel met wat honing of balsamicoazijn en leg er wat tijm naar smaak op en bak 10 tot 15 minuten in de oven. De binnenkant moet gesmolten zijn. Lekker met toastjes of als je nog crostini’s van hierboven over hebt.
Ook een crudité schaal is een gezonder Frans hapje, dit zijn diverse gesneden groenten die je kunt dippen in een vinegraitte of andere dip zoals hummus. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld paprika, komkommer, wortel, radijsjes, groene asperges, bleekselderij.
Een lekker hapje voor een wat grotere groep is een tarte flambée, dit is de Franse naam voor flammkuchen. Het deeg lijkt op die van een pizza, maar is een stuk dunner. De originele versie wordt bekleed met crème fraîche, rode uien, spekjes en zwarte peper. Maar je kunt eindeloos variëren!