Wat is typisch Amsterdam eten?

Jente de Leeuw
2025-06-24 00:41:24
Count answers
: 5
Amsterdam heeft veel om trots op te zijn. En omdat liefde door de maag gaat: wat te denken van de volgende typisch Amsterdamse specialiteiten?
Stem hier gerust op wat jij het lekkerst vindt.
1. Ademin
2. Amsterdam bier
3. Amsterdammertjes (banket)
4. Amsterdammertjes (chocolade)
5. Amsterdams Rood (bessenjenever)
6. Amsterdams Zwart (roggebrood)
7. Augurken
8. Beerenburg (oorspronkelijk Amsterdams/Stromarkt)
9. Bensdorp Cacao, in 1840 opgericht in Amsterdam
10. Biefstuk Piet de Leeuw (paard en rund)
11. Bier, De Prael bier en andere Amsterdamse biertjes, o.a IJndejaars bier van Brouwerij ‘t IJ
12. Blooker cacaofabriek, 1824 opgericht in Amsterdam
13. Boekende flensjes (Bredero)
14. Boerenkoolstampot
15. Bolussen
16. Broodje halfom (wit puntje belegd met gekookte lever, evt. spekjes, pekelvlees)
17. Broodje kroket (Holtkamp, Febo, van Kootje)
18. Broodje Sal Meijer
19. Burger (ham/kaas/paprika)
20. Cement KLIK
21. Citroentje mer suiker
22. Cocktail (Amsterdams drankje)
23. Damrakker (donker meergranenbrood)
24. Droge worsten Brandt & Levie
25. Duivekater (ovaal feestbrood)
26. Eberhardjes (hartvormige koekjes)
27. FEBO-kroket
28. Fosco chocoladedrank van cacaofabrikant Korff, 1811 opgericht in Amsterdam
29. Gemalen onderjurken (gekleurde hagelslag)
30. Gestoofde Amstelaal in mosterdsaus
31. Grachtenborrel (A. van Wees/ distilleerderij de Ooievaar)
32. Hagelslag
33. Haring met uitjes en zuur (op zijn Amsterdams in mootjes)
34. Hartogs volkorenbrood en pindakaas van bakkerij Hartog, Wibautstraat
35. Hema Worst
36. Hemel op aarde, ‘fijne Jordaansche likeur’,
37. Hete boontjes
38. Hoerenkoekjes
39. Jam en chutney van Potverdorie
40. Jamathi,
41. Jenever
42. Joodekoeken (bakkerij De Joode)
43. Jordanees (roodbruin meergranenbrood)
44. Jordanese kruidkoek (Amsterdams Huishoudschoolboek Wannée)
45. Kaantjes
46. Kaas ‘old Amsterdam’
47. Katjesdrop
48. Kletskoppen
49. Koggetjes (koekjes genoemd naar middeleeuwse koopvaardijschepen, koggen, die ook in het oudste stadswapen van Amsterdam voorkwamen))
50. Kopstoot Korstjes (koek)
51. Krootjes (karoutjes)
52. Leverworst
53. Likeuren
54. Luilakbollen (kadetachtige bolletjes)
55. Mangelen (gezeefd)
56. Meisjes (koek)
57. Moesselientje met slagroom,
58. Mokums broodje bal KLIK
59. Mokums cement – stamppot met bruine bonen aardappelen, spek, ui, scheutje azijn, lepel suiker
60. Mokums kaasplankje
61. Mokums knip volkoren
62. Muntdrop
63. Nierbroodje, was te verkrijgen in de automatiek
64. Nogapunten
65. Oesters van Nam Kee (gestoomd in zwartebonensaus)
66. Okkies
67. Paasbrood
68. Pepernoten
69. Pikketanusie
70. Pindakaas bakkerij Hartog
71. Polkabrokken
72. Pom & Saote soep (Surinaams, Indonesisch)
73. POTVERDORIE! Jam van overtollig fruit,
74. Rolmops
75. Rooie Sien (roodbruin meergranenbrood)
76. Secretariskoek (gebak)
77. Slagroomijs van vd Linde,
78. Sloterdijks krentenbrood (bakkerij Flaat)
79. Stratenmakertje (een heel brood, horizontaal doorgesneden en dan belegd)
80. Stroopwafels
81. Thee van het Hofje van Wijs
82. Timpen (smalle krentenbroodjes)
83. Wodka van Amsterdam Republic

Jonathan Erdoğan
2025-06-22 23:39:42
Count answers
: 2
De Hollandse keuken staat nou niet echt bekend om zijn culinaire hoogstandjes, toch zijn er een aantal gerechten en snacks die je tijdens je bezoek aan Amsterdam geprobeerd moet hebben.
Er zijn verschillende gerechten en snacks die je tijdens je bezoek aan Amsterdam geprobeerd moet hebben, zoals stroopwafels, stamppot, haring, FEBO, drop, kaas, bitterballen, friet, Jodenkoek en poffertjes.
De lekkerste verse stroopwafels vind je op een van de markten of bij een bakkerij in de grote winkelstraat. Stamppot bestaat uit gestampte aardappelen, groente naar keuze, jus en vaak aangevuld met spekjes of traditionele rookworst.
Het eten van rauwe haring klinkt misschien een beetje gek, maar je kan het het beste zien als de Sushi van Nederland. Drop kan je kopen in de supermarkt of in de gespecialiseerde snoepwinkels.
Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek een van onze bekendste producten, kaas. De bitterbal is, zoals de naam al zegt, een ronde gefrituurde bal gevuld met vleesragout en is het kleine broertje van de beroemde kroket.
In Amsterdam vind je diverse frietzaken waar je de lekkerste frietjes kan halen, zoals Vleminckx. De Jodenkoek is traditioneel afkomstig uit de omgeving van Amsterdam maar inmiddels landelijk bekend.
De luchtige poffertjes zijn het lekkerst wanneer deze net gebakken zijn bij een traditionele marktkraam.

Catharina Verheuvel
2025-06-09 14:01:40
Count answers
: 2
Deze lekkernijen mag je niet missen: Eberhardjes: deze koekjes, vernoemd naar de geliefde oud-burgemeester Eberhard van der Laan, staan symbool voor verbinding en liefde. Broodje halfom: een klassiek Joods-Amsterdams broodje met een combinatie van runderpek en gekookte lever, vooral beroemd bij Slagerij Louman. Amsterdamse koggetjes: knapperige koekjes met amandelen en een vleugje karamel. Ossenworst: oorspronkelijk een gerookte worst, maar tegenwoordig meestal rauw gegeten, vaak geserveerd met Amsterdamse uitjes en mosterd. Kopstootje: een ultieme Amsterdamse combinatie: een glas jenever met een biertje ernaast. Gemberbolus: een variant op de bekende Zeeuwse bolus, maar dan met een intense gembersmaak.

Johannes de Graaf
2025-06-09 12:00:44
Count answers
: 3
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. Amsterdamser (én lekkerder) wordt het bijna niet.
Broodje Halfom is een Jiddisch-Amsterdamse klassieker die qua smaak zeker niet onder doet voor zijn Italiaanse concurrentie.
Tafelzuur van Kesbeke is het beste tafelzuur, met gele Amsterdamse uitjes, zure bommen, zoetzure augurken en piccalilly.
Amsterdam is het koninkrijk van de kroket, die vers gemaakt worden bij Febo.
Duivekater is een ovale feestbrood dat oorspronkelijk uit Nieuwendam en de Zaanstreek komt, maar tegenwoordig een lokale lekkernij van Amsterdam is.
Amsterdamse Koggetjes of nougatines zijn boterig en zoet en het perfecte koekje om bij een bakkie pleur te eten.
Kopstootje is een combinatie van bier met een borrel ernaast, dat levensgevaarlijk is, maar altijd naar meer smaakt.
Oesters van Nam Kee zijn gestoomde oesters in zwartebonensaus met een beetje bosui, die alleen in Amsterdam te vinden zijn.
Slagroomijs van Van der Linde is ambachtelijk slagroomijs dat gewoon the real thing is.
Hartogs volkorenbrood is een klassieker die lekker stevig is en al meer dan 100 jaar wordt gebakken.