Wat is typisch Amsterdam eten?

Catharina Verheuvel
2025-06-09 14:01:40
Count answers: 0
Deze lekkernijen mag je niet missen: Eberhardjes: deze koekjes, vernoemd naar de geliefde oud-burgemeester Eberhard van der Laan, staan symbool voor verbinding en liefde. Broodje halfom: een klassiek Joods-Amsterdams broodje met een combinatie van runderpek en gekookte lever, vooral beroemd bij Slagerij Louman. Amsterdamse koggetjes: knapperige koekjes met amandelen en een vleugje karamel. Ossenworst: oorspronkelijk een gerookte worst, maar tegenwoordig meestal rauw gegeten, vaak geserveerd met Amsterdamse uitjes en mosterd. Kopstootje: een ultieme Amsterdamse combinatie: een glas jenever met een biertje ernaast. Gemberbolus: een variant op de bekende Zeeuwse bolus, maar dan met een intense gembersmaak.

Johannes de Graaf
2025-06-09 12:00:44
Count answers: 0
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. Amsterdamser (én lekkerder) wordt het bijna niet.
Broodje Halfom is een Jiddisch-Amsterdamse klassieker die qua smaak zeker niet onder doet voor zijn Italiaanse concurrentie.
Tafelzuur van Kesbeke is het beste tafelzuur, met gele Amsterdamse uitjes, zure bommen, zoetzure augurken en piccalilly.
Amsterdam is het koninkrijk van de kroket, die vers gemaakt worden bij Febo.
Duivekater is een ovale feestbrood dat oorspronkelijk uit Nieuwendam en de Zaanstreek komt, maar tegenwoordig een lokale lekkernij van Amsterdam is.
Amsterdamse Koggetjes of nougatines zijn boterig en zoet en het perfecte koekje om bij een bakkie pleur te eten.
Kopstootje is een combinatie van bier met een borrel ernaast, dat levensgevaarlijk is, maar altijd naar meer smaakt.
Oesters van Nam Kee zijn gestoomde oesters in zwartebonensaus met een beetje bosui, die alleen in Amsterdam te vinden zijn.
Slagroomijs van Van der Linde is ambachtelijk slagroomijs dat gewoon the real thing is.
Hartogs volkorenbrood is een klassieker die lekker stevig is en al meer dan 100 jaar wordt gebakken.