:

Waarom is de Franse gastronomie belangrijk?

Fabian Farah
Fabian Farah
2025-07-15 15:33:58
Count answers : 4
0
De Franse keuken is de beste ter wereld. Die mooie klassieke bereidingen zijn gerechten vol herinneringen. Denk aan een gratin dauphinois, die laagjes aardappel in romige saus, alleen met zout en peper. Je weet dat dit gerecht als door generaties koks is gemaakt en geperfectioneerd, en dat ook generaties mensen zich hebben getroost met grote, warme happen van die heerlijke ovenschotel. Franse chefs hebben tientallen (snij)technieken waar ze uit kunnen kiezen. Alleen de allerbeste ingrediënten, maar wel: doodgewoon. Verse groente uit het seizoen, perfecte kazen, mooi vlees – om over die wijn nog maar te zwijgen. De Franse keuken is de moeder van alle cuisines. Da’s niet verzonnen, dat is wetenschappelijk bewezen. Het eten in gangen? Franse uitvinding. Grand dessert? Franse uitvinding.
Niek Sahin
Niek Sahin
2025-07-15 15:33:39
Count answers : 2
0
De maaltijd is onderdeel van de Franse culturele identiteit, met alles wat daarbij hoort: het kopen van goede, bij voorkeur lokale, producten, met smaken die goed op elkaar afgestemd zijn; de zorgvuldige keuze van gerechten binnen een aantal recepten die steeds verrijkt worden; harmonie tussen gerecht en wijn; het esthetische karakter van de tafel en uitwisselingen tijdens de maaltijd. De leden van het comité van Unesco vonden dat de maaltijd in Frankrijk “een traditioneel sociaal gebeuren is, bestemt om samen de belangrijkste gebeurtenissen te vieren, zoals een trouwerij, geboorte, verjaardag, behaald succes of een weerzien”. De maaltijd versterkt dus de gezamenlijke identiteit en draagt bij aan de culturele diversiteit in de wereld. De nadruk ligt op het gezamenlijk welzijn, de kunst van het proeven en de harmonie tussen mens en natuurlijke producten. Sinds 2010 staat de Franse gastronomie op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco.
Tygo Vos
Tygo Vos
2025-07-15 13:03:06
Count answers : 4
0
De Fransen zijn nog steeds erg gehecht aan het ritueel van de drie hoofdmaaltijden per dag, ontbijt, lunch en diner, of dat nu thuis of uit eten is. Het is een hele kunst van de tafel, waarin lekker eten, gezelligheid en conversatie samengaan, die belangrijke elementen van de Franse beschaving en identiteit zijn geworden. UNESCO erkende de culturele relatie van het Franse volk tot voedsel, in hun manier van eten en koken, en in hun manier van de maaltijd gebruiken. In 2010 erkende UNESCO dat de Franse gastronomie een "sociaal gebruik is dat gericht is op het vieren van de belangrijkste momenten in het leven van individuen en groepen". Het is duidelijk een cultureel en historisch feit, maar het is ook deze regelmaat van deze maaltijden en de gezellige betekenis die zij eraan geven, waarbij 80% van de maaltijden in gezelschap wordt gegeten, die hen voor zwaarlijvigheid zou behoeden. Het is een mooie paradox, waarbij het plezier van samen te zitten en te eten bijdraagt tot het behoud van een goede gezondheid. Een les waar we allemaal van zouden kunnen leren.