De Franse keuken heeft een rijke geschiedenis met interessante regionale variaties.
Hoog tijd dus om hier eens 12 typisch Franse gerechten in de kijker te zetten.
Heb je zin in een stevige maaltijd zoals uiensoep, quiche Lorraine of een dampende stoofpot?
Of misschien verlang je eerder naar een licht gerecht, zoals een salade niçoise of een hapje met artisjok?
Steak haché met groentepuree, spiegelei en cirspy onion rings
De steak haché is, in tegenstelling tot de steak tartare, gemalen biefstuk die daarna nog eens kort gebakken wordt in de pan.
De binnenkant van je steak mag zeker nog wat rosé zijn, zoals bij saignant.
Artisjok met vinaigrette
Een heerlijk klassieke Franse bereiding: artisjok met vinaigrette.
De artisjok kook je in zijn geheel en serveer je dan met een zalige dressing bij.
Blaadjes lostrekken en dippen in het sausje.
Een zalige aperitief, serveer met een glaasje witte wijn!
Pissaladière
Deze heerlijke Franse pizza is ideaal als lunch of lichte maaltijd!
De pissaladière is belegd met ansjovis, ui en olijven en lekker met een frisse salade erbij.
Quiche lorraine
Quiche lorraine is de typisch Franse quiche bij uitstek, met prei en spek.
Heerlijk hartig.
Zowel lekker warm als koud.
Serveer met een frisse salade.
Tartiflette
Tartilflette is een typische ovenschotel uit de Franse Alpen.
Heerlijke winterkost voor na het skiën met aardappelen, spekjes en reblochonkaas.
Hier krijg je het lekker warm van!
Hachis parmentier
Een klassieker uit de Franse keuken: hachis parmentier.
Een lekker stevige ovenschotel met vlees, groenten naar keuze en een lekker dikke laag aardappelpuree.
Boeuf bourgignon
Houden jullie ook zo van stoofpotjes?
Je kan ze op voorhand voorbereiden en er is altijd wel een stoofpotje naar ieders smaak.
Deze boeuf Bourguignon is op basis van rundvlees gestoofd in rode wijn, runderbouillon, champignons, wortels, zilveruitjes en spekreepjes.
Bon appétit!
Quiche met gerookte zalm, prei en kropsla
Een culinair wist-je-datje: het woord 'quiche' is afgeleid van het Duitse woord 'kuchen'.
In het lokale dialect wordt dat 'kischen'.
De oorsprong van de quiche gaat zelfs terug naar de middeleeuwen.
Een lekker stukje geschiedenis op je bord!
Ditmaal met gerookte zalm en prei, een zalige combinatie!
En een fris slaatje...
Kip uit de oven met ras-el-hanout, sinaasappel en rozijnen
Foodbagchef Claire: "Ovenschotels zijn m'n favoriete onderdeel van de herfst.
Schik alles in een grote schotel en hops, de oven in!
In de tussentijd kan je de tafel mooi dekken, een spelletje spelen, nog enkele bladzijden lezen of je favoriete serie verder kijken."
Witte vis met krieltjes en geroosterde groenten
Een heerlijk zomers gerechtje: witte visfilet met krieltjes uit de oven en kleurrijke geroosterde groenten.
Gemakkelijk om klaar te maken en o zo lekker.
Ovenschotel met aubergine, prei en rijst
Voor dit gerecht lieten we ons inspireren door typische Koreaanse smaken zoals gember, sesam, sesampasta...
Om er een Belgische toets aan te geven verwerken we prei in deze ovenschotel.
Je zou het misschien niet verwachten, maar de smaken gaan perfect samen!