:

Waarom niet roeren in risotto?

Niels Koçak
Niels Koçak
2025-08-09 10:07:40
Count answers : 0
0
Door het roeren komt het zetmeel vrij, wat ervoor zorgt dat de risotto romiger zal zijn. Spoel je rijst niet, je spoelt zo het zetmeel weg, dat juist nodig is voor het binden van de saus. Je kan er ook voor kiezen om niet te roeren, neem dan zeker een ondiepe pan.
Mats Nguyen
Mats Nguyen
2025-08-09 06:13:24
Count answers : 6
0
Constant roeren in de risotto, totdat elke schep bouillon is opgenomen, is niet verstandig. Sterker nog, door continu in de rijst te roeren ben je het eigenlijk aan het ‘overroeren’. Dat betekent dat je de rijstkorrel beschadigd – en dat je risotto eerder papperig en plakkerig wordt in plaats van smeuïg. Driftig in de pan roeren is dus een no-go. De romigheid van een risotto ontstaat namelijk doordat rijstkorreltjes tegen elkaar aanwrijven als je ze omschept. Hierdoor komt zetmeel vrij en zetmeel betekent: smeuïge, perfect gegaarde risotto. Ons advies: nadat je de bouillon erbij hebt gedaan, 2 of 3 keer roeren, jezelf en de rijst even rust geven, tussendoor een keer roeren en dan pas de volgende batch bouillon erbij doen.
Evi Peeters
Evi Peeters
2025-08-09 05:42:09
Count answers : 4
0
De theorie erachter is dat door het roeren de rijstkorrel licht beschadigt, waardoor hij meer zetmeel vrijlaat. Als je te weinig roert, wordt je risotto niet smeuïg en kan het aanbranden, maar als je de hele tijd blijft roeren, blijft er weinig van de rijstkorrels over en eindig je met een plakkerige pap. Ook zorg je er door te roeren voor dat de rijst niet aanbrandt, waardoor je steeds kleine hoeveelheden vocht kan toevoegen.