:

Wat zijn de lekkerste Franse kaasjes?

Vincent Mohan
Vincent Mohan
2025-08-09 05:39:28
Count answers : 2
0
Als je in Frankrijk bent, probeer dan zeker de 10 toppers die zich bij fijnproevers uit alle werelddelen gevestigd hebben. Roquefort De welbekende Roquefort, een gelige kaas met een edel blauwe schimmel, wordt alleen in de provincie Rouergue van geiten- (of schapen-) melk gemaakt. Camembert Camembert wordt wereldwijd geproduceerd, maar de oorspronkelijke soort wordt in Normandië gemaakt volgens een eeuwenoud recept. Brie Brie ligt qua smaak dicht bij Camembert met een verschil in grootte. Chevre Chevre is de naam van verschillende soorten kaas die van geitenmelk gemaakt wordt. Bresse Bleu Bresse Bleu — een kaas met blauwe schimmel (zoals de Duitse Dorblu), die gebruikt wordt als aperitief in combinatie met witte zoete of halfzoete wijn. Reblochon Reblochon Savoie is een zachte kaas die oorspronkelijk uit de voorgebergten van de Alpen komt. Valencay Valancay is een geitenkaas in de vorm van een afgeknotte piramide. Boursin Boursin is een zachte kaas die gemaakt wordt in Frans Normandië. Neufchatel Neufchatel komt uit Normandië en wordt gemaakt van volle melk van een bepaald ras koeien dat een half jaar op de wei doorbrengt.
Ben Bosch
Ben Bosch
2025-08-09 04:38:05
Count answers : 3
0
De kaas mag alleen dit keurmerk dragen wanneer de productie, verwerking en bereiding binnen een bepaald geografisch gebied plaatsvinden. De camembert gaslonde is erg lekker op een kaasplankje of bij de borrel, maar is ook erg geschikt in maaltijdsalades en andere gerechten. Morbier is erg geschikt voor gebruik op een kaasplankje, in combinatie met een goede rode wijn. De Comté heeft een volle, rijke smaak en is erg lekker als dessertkaas, maar past ook erg goed in een kaasfondue of als gratin. Roquefort Papillon is zacht van structuur en pittig van smaak, erg lekker in combinatie met een rode port.
Olivier Evers
Olivier Evers
2025-08-09 01:45:03
Count answers : 2
0
De koning van het Noord-Franse kaasplateau die ook verwerkt wordt in veel streekgerechten, zoals de tarte aux maroilles. Deze rauwmelkse kaas werd al in de 10e eeuw gemaakt door monniken en is te herkennen aan zijn vierkante vorm, gele tot oranje korst en, eh, nogal pertinente geur. Neus dicht en eten, want wàt een romige textuur en lekker pittige smaak. Ook de coeur d’Arras is dus een schimmelkaas met een uitgesproken geur en karakter. Niet te verwarren met de witte Neufchâtel-kaasjes, die ook de vorm van een hart hebben, maar die uit Normandië komen en een stuk milder zijn. Deze rode keutelvormige kaasjes zijn regelrechte stinkbommen. Ze worden gemaakt van vermalen maroilles waaraan peterselie, dragon en specerijen zijn toegevoegd. Een kruidig kaasje dus maar lang niet zo sterk van smaak als zijn geur doet vermoeden. Deze bolvormige kaas komt sinds de 17e eeuw uit de omgeving van Lille en is te herkennen aan zijn opvallende kleur: van binnen zo oranje als een wortel. Vooral oude mimolette is heerlijk want brokkelig en met een vleugje hazelnoot in de nasmaak. De korst van deze kaas is gewassen in witbier, wat het een bijzondere frisse smaak geeft. Soms is dit kaasje ook gepaneerd, om het een ‘zanderige’ stijl te geven, in stijl met de herkomst. Ook Fleur d’Audresselles wordt gemaakt met melk uit de duingebieden en dit kaasje krijgt nog een extra zilte noot door het gebruik van zeezout uit Guérande. Net als de sablé van Wissant wordt de crémet du Cap Blanc-Nez gemaakt van de melk van koeien die grazen op extra zilte weilanden boven op de krijtrotsen langs de Opaalkust. En dat proef je.