:

Kan ik eten verkopen vanuit huis?

Tijs Slaetsdochter
Tijs Slaetsdochter
2025-07-09 06:29:46
Count answers : 3
0
Je mag eten verkopen vanuit huis. Je bent volgens de wet pas een ondernemer als je goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling winst te maken. Het is daarom belangrijk om te controleren of jouw activiteiten aan de criteria voor een onderneming voldoen. Een aantal regels waarmee je rekening moet houden, is: - je dient je te registreren bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als je eten maakt, verwerkt of verkoopt; - je moet je houden aan de HACCP-regelgeving, oftewel Hygiënecode genoemd; - je vervoermiddel dient schoon te zijn als je eten of drinken wil bezorgen; - het eten moet warm blijven (tenminste 60 graden) of koel (maximaal 7 graden) tijdens transport; - je dient te zorgen dat materiaal dat met eten in contact komt, geschikt en veilig is; - je mag geen gratis plastic verpakkingsmiddelen meegeven.
Joël Spier
Joël Spier
2025-07-09 05:24:46
Count answers : 4
0
Gaat u vanuit huis eten en drinken verkopen aan consumenten? Bekijk ons stappenplan voor startende ondernemers. Hier leest u wat u moet weten en regelen als u uw bedrijf start. U moet voedsel op een veilige en hygiënische manier bereiden, verkopen en bewaren. Werk met een voedselveiligheidsplan, gebruik een digitale voedselthermometer en bewaar bederfelijke, zelfbereide levensmiddelen niet te lang in de koelkast. Gebruik aparte snijplanken voor rauw en bereid voedsel en zorg dat u uw keuken kunt afsluiten als u eten voor klanten bereidt. Houd uw keuken en keukenmaterialen goed schoon en maak onderscheid tussen voedsel voor uw bedrijf en voor uzelf. Geef uw klanten informatie over allergenen.
Isabella van der Heyden
Isabella van der Heyden
2025-07-09 03:50:44
Count answers : 3
0
Gaat u eten en drinken verkopen aan consumenten? Bijvoorbeeld vanuit huis, op markten en evenementen of in uw eigen zaak? U moet voldoen aan de regels over voedselveilig werken. Wij houden toezicht op uw bedrijf. Bekijk het stappenplan voor startende ondernemers. Stappenplan Stap 1: U start uw bedrijf Stap 2: U gaat aan de slag Stap 3: Controleer of uw bedrijf aan de regels voldoet Stap 4: Wij inspecteren uw bedrijf Stap 5: Wij maken de uitkomsten van inspecties openbaar
Jay Scheffers
Jay Scheffers
2025-07-09 01:48:55
Count answers : 2
0
Meld bij uw gemeente dat u een cateringbedrijf aan huis gaat starten. De voorwaarden en regels verschillen per gemeente. Vraag daarom bij uw gemeente naar de voorwaarden in uw situatie. Uw plannen moeten passen binnen het omgevingsplan. Past het? Dan moet u meestal uw bedrijf aan huis melden bij uw gemeente. Past het niet, dan kunt u een omgevingsvergunning of wijziging van het omgevingsplan aanvragen. Bent u eigenaar van het huis? Lees dan de voorwaarden in uw hypotheekovereenkomst om te weten of u een bedrijf aan huis mag starten. Huurt u uw woning? Houd dan rekening met de voorwaarden in het huurcontract. Neem contact op met uw verhuurder en bespreek de plannen voor uw cateringbedrijf vanuit huis. Omdat u met uw cateringservice eten kookt en verkoopt, moet u zich inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) U heeft hiervoor uw eHerkenning nodig. Verkoopt u eten en drinken? Dan moet u voldoen aan de regels voor voedselveilig werken. Zo zorgt u dat mensen niet ziek worden van uw eten. De NVWA controleert of u veilig en hygiënisch werkt. U moet werken met een voedselveiligheidsplan op basis van HACCP. HACCP staat voor ‘Hazard Analysis Critical Control Points’. U kunt zelf een plan opstellen. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordelen dit plan als ze langskomen voor een inspectie. Maar het is makkelijker om te werken met een goedgekeurde hygiënecode van uw branchevereniging. Bijvoorbeeld die van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In een hygiënecode staan regels over hoe u de voedselveiligheid en hygiëne bewaakt. U mag geen gratis plastic maaltijdverpakkingen en bekers meegeven aan klanten als ze maaltijden afhalen of laten bezorgen. Behalve als zij er extra voor betalen. Check de regels voor plastic verpakkingen in uw situatie. U moet over uw omzet btw betalen. Meestal doet u per kwartaal btw-aangifte. Maar u kunt bij de Belastingdienst een verzoek indienen om per maand of jaar aangifte te doen. Naast btw-aangifte doet u een keer per jaar aangifte inkomstenbelasting. Bij uw aangiften kunt u misschien aftrekposten en regelingen gebruiken. U betaalt dan minder belasting. Als u buffetten, maaltijden of hapjes gaat verkopen vanuit huis, is het verstandig om u te verzekeren tegen bedrijfsrisico’s. Sommige verzekeringen zijn verplicht. Bijvoorbeeld een WA-verzekering als u met een motorvoertuig eten gaat bezorgen bij uw klanten. Andere voorbeelden van verzekeringen zijn: Met een opstalverzekering verzekert u zich tegen schade door bijvoorbeeld brand of inbraak. Uw hypotheekvertrekker of verhuurder zullen dit vaak eisen. Met een BAV verzekert u de financiële gevolgen van een beroepsfout. Met een AVB verzekert u zich voor schade die u maakt bij een klant. Vanaf 1 januari 2027 moet u mogelijk verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebben. U heeft dan recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering als u door langdurige ziekte niet meer het minimumloon kunt verdienen. De ingangsdatum is nog niet definitief. De Tweede en Eerste Kamer moeten het voorstel nog goedkeuren. Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar wel verstandig. U bepaalt de regels van uw cateringbedrijf. Zo kunt u problemen met uw klanten voorkomen. Bijvoorbeeld over vervoer, levertijd, betaling en garantie. U moet een administratie bijhouden. Zo heeft u inzicht in uw financiële situatie en heeft u alle gegevens voor uw belastingaangiften. U kunt de administratie zelf doen, maar ook uitbesteden aan een accountant of boekhouder.